Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), Washington'da iki gün süren toplantının ardından, bu akşam TSİ 21:00'de yapacağı açıklamada bazı noktalara daha fazla dikkat edilecek.

Ekonomistler ve traderlar, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını bu toplantıda gerçekleştirmesini ve daha önce benzeri görülmemiş uzunluktaki gevşek para politikası döneminin sonunun başlangıcını yapmasını bekliyorlar. Bu adım, emtia fiyatlarındaki güçlü düşüşün yüksek faizli tahvil piyasasında sıkıntı yarattığı ve finansal koşullar endeksleri yoluyla sarsıntılar işaret ettiği ve tüm işlem masalarında huzursuzluğun yayılmasına neden olduğu ortamda atılacak.

Çöp tahvilleri (yatırım yapılabilir nota sahip olmayan tahviller) endişe kaynağı olmaya devam ederken, ekonomik koşullar nihayet uzun zamandır beklenen faiz artırımını işaret ediyor: Son ekonomik veriler, işe almalardaki istikrar, güçlü tüketici harcamaları ve ılımlı üretim artış hızı ile birlikte, ekonomik ivmenin sürdüğünü gösteriyor. Enflasyon Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam ediyor, ancak Çin'den Euro Bölgesi'ne, yetkililerin iç talebi artırmaya çabalamaları ile birlikte, uluslararası riskler görünümde daha az kaygı verici bir şekilde yansımasını buluyor.

FOMC'un karanının açıklanmasından 30 dakika sonra, Fed Başkanı Janet Yellen'ın sıfır seviyesindeki faizin neden yükseltildiği ya da sürpriz bir kararla, neden sabit bırakıldığının açıklamasını yapması beklenen bir basın toplantısı düzenlenecek. Yellen ayrıca, piyasa katılıcımları ve ekonomistler için bir sonraki önemli konu olan, gelecekteki faiz artırımlarının hızı konusunda bir harita da verebilir

Kademeli Hız

Faiz artırımı çevriminin eğimine ilişkin en iyi ipucu muhtemelen noktasal grafik olarak anılan ve Fed yetkililerinin faizlerin gelecekte nerede olacağına ilişkin tahminlerini gösteren grafikten gelecek. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadelileri için piyasa fiyatlaması gelecek yıl için yalnızca iki faiz artırımı olacağını işaret ediyor ve bu, Eylül ayında açıklanan en son noktasal grafiğin işaret ettiği 4 faiz artırımının altında.

New York'ta TD Securities ABD stratejisti Gennadiy Goldberg, "Faiz artırımı esas olarak hazır durumda," dedi "Ancak Fed dört faiz artırımı işaret ediyor. Bu daha güvercin bir artırım olarak görülecek" şeklinde görüş bildirdi.

Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley'e göre, Fed yetkilileri muhtemelen tahminlerini düşürecek, ancak piyasanın beklediği faiz artırımını güçlendireek kadar da ileri gitmeyecek.

Stanley, "Fed yetkililerinin şimdi yeniden fiyatlamayı zorlama konusunda istekli olduklarını düşünmüyorum. Bu nedenle, piyasaları gerçekten üzmeden Çarşamba gününü nasıl atlatacaklar?" dedi ve "Piyasayı yatıştırmak için yapabilecekleri ne varsa yapacaklar" şeklinde konuştu.

Fed yetkilileri, sıkılaştırma döneminde verilere bağımlı hareket edeceklerini, gelen verilere ve piyasa enformasyonuna tepki olarak faiz artıracağını taahhüt etti. Bu, Fed gözlemcilerinin aynı zamanda, özellikle fiyat baskılarından gelebilecek, Fed'in yeniden harekete geçmesine yol açacak herhangi bir işarete de duyarlı olacakları anlamına geliyor.

Enflasyon Hedefi

Yellen, 2 Aralık'taki konuşmasında, federal fon faizi için uygun yolda zamana ilişkin karar alırken, Komite'nin enflasyon hedefine doğru gerçek ilerlemeyi dikkatle izleyeceğini söyledi. Bu açıklama şu görüşü güçlendirdi: Politika yapıcılar, ilk faiz artırımı için karar alırken, "gerçek ilerlemeden" ziyade ileriye dönük enflasyon beklentilerine karşı duyarlıydı.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Ekim ayında yüzde 0.2 olarak açıklandı ve bu yüzde 2 olan hedefin oldukça altında. Yetkililer sürekli, küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün ardından istikrarın gelmesi ve doların bir buçuk yıldır süren yükselişini durdurması ile birlikte, enflasyonun yükselebilmesi gerektiğini kaydettiler.

Enflasyonun diğer bir göstergesi olan tüketici fiyatları endeksi, Kasım ayında, gıda ve enerji fiyatları dışarıda bırakıldığında, yıllık bazda yüzde 2'ye yükseldi.

Goldman Sachs Group Inc.'den Zach Pandl ve Jan Hatzius,  11 Aralık'ta hazırladıkları bilgilendirme notunda, "Politika normalleştirilmesine hazırlanılması ile birlikte, gerçekleşen enflasyonun gerçekten yeniden hedefe doğru gitmekte olduğuna ilişkin işaretleri görmek daha önemli olacak," dedi ve "halen Komite muhtemelen bir miktar esneklik kazanmak isteyecektir ve açıklamada gelen enflasyon verileri ile politika faizinin hızı konusuna doğrudan bir bağlantının kurulmasını beklemiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Faiz Artırım Mekaniği

Fed Haziran ayında, toplantı sonrası yapılan açıklamanın yanında, faiz artırımının mekaniği hakkında bir "uygulama notu" açıklamayı planladığını duyurdu. Bu döküman, fazla rezerv faizi ve gecelik ters repo faizi bilgilerini verecek ve FOMC toplantısının ertesi gününden başlayarak Fed'in hedef aralığına doğru faizin artırılmasına ilişkin stratejiyi işaret edecek.

TD'den Goldberg, "Operasyonel detaylarının bazıları yoğun inceleme altında tutulacak," dedi ve "Daha önce görülmemiş bir faiz artırımına ilerliyoruz. Fed daha önce hiç bu denli büyük bir bilanço ile faiz artırımına gitmemişti ve insanlar bunun işleyip işlemeyeceğini görmek istiyor" şeklinde konuştu.

Bu toplantıda muhtemelen bitirilmeyecek bir konu başlığı, Fed'in resesyondan sonra ekonomiyi canlandırmak için üç turda uyguladığı tahvil alımları sonrası 4.5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu daraltmaya yönelik planlar olacak.

Pasadena, California'da Western Asset Management Co. para yöneticisi John Bellows, "Fed er ya da geç bilanço konusu ile uğraşacak, ancak şimdi değil," dedi ve "Henüz bu noktaya ulaşmadılar" değerlendirmesinde bulundu.

Ve Yellen muhtemelen toplantısı sonrası yapacağı basın toplantısında tahvil piyasasındaki satış dalgasına ilişkin sorularla karşılaşacak, ancak tahvil piyasalarındaki sıkıntı muhtemelen faiz artırımı için bir engel teşkil etmeyecek. Yatırım fonu Third Avenue Management, 9 Aralık'ta yatırımcılara yaptığı açıklamada, Focused Credit Fund'ın ödemeleri durdurduğunu ve kalan varlıkları likide edeceğini açıklaması kredi piyasalarında sarsıntıya yol açtı. Yüksek faizli tahvil piyasasında önemli kayıplar görüldü.

New York'ta varlık yönetim şirketi TIAA-CREF'in baş ekonomisti Tim Hopper, "Fed daima reel ekonomiye potansiyel sıçramalara bakacak," dedi ve "Daha geniş anlamda, piyasalara gerçek yayılmanın olduğunu ve kredilerin reel ekonomiye genişlemesi üzerindeki etkisini görmek durumunda" şeklinde görüş bildirdi.

Çarşamba akşamı izlenecek diğer ilginç şey de şu: Kritik bir karar noktasında komitenin ne dereceye kadar görüş bidliği içinde olduğu. Son iki toplantının ardından, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Fed'in bu toplantılarda faiz artırıması gerektiğini söyleyerek muhalefette bulundu. Eğer Fed faiz artırırsa, gevşek para politikasının sürmesi taraftarı politika yapıcıların görüş farklılıklarının kaydını düşmek istemeleri durumunda, diğer yönden de muhalefet gelebilir.