Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:35'te güncellendi)

Brent petrolü, ABD'de petrol stoklarının 1930'dan bu yana en yüksek seviyelerindeki seyrini koruyacağı beklentilerinin, üretimin dondurulacağına ilişkin spekülasyonu dengelemesi ile birlikte, yükselişini varil başına 40 dolar seviyesinin üzerinde durdurdu.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Pazartesi günü Aralık ayından bu yana ilk kez 40 doların üzerinde kapanması ve son üç ayın en uzun süreli rallisini gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.6 kadar düştü. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 3.5 milyon varil artması bekleniyor. Ekvador'un dışişleri bakanlığı, Latin Amerikalı petrol üreticilerinin Cuma günü petrol fiyatlarını görüşmek üzere toplanacaklarını açıklarken, Rusya, geçen hafta, büyük üreticilerin 1 Nisan'a kadar bir araya geleceklerini duyurmuştu. Çin'in ham petrol ithalatı Şubat ayında rekor seviyeye çıkarken, petrol ürünleri ihracatı dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Temel göstergeler henüz yerine oturmuş değil, ancak son birkaç haftadır, piyasa beklentilerinin değişmekte olduğunu görüyoruz," dedi ve "Piyasa, tabanı gördüğümüze inanmaya başlıyor" şeklinde görüş belirtti.

Petrol Londra'da, Ocak ayında son 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, üretimin durdurulmasının küresel arz fazlasını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, yüzde 40'tan fazla yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, büyük petrol üreticilerinin üretimi durdurmayı görüşmek üzere, 20 Mart ile 1 Nisan arasında, Rusya, Doha ya da Viyana'da bir araya gelebileceğini söyledi.

Energy Aspects Ltd. şef petrol analisti Amrita Sen, "Bu, önümüzdeki uzun yeniden dengelenme yolunun sadece başı," dedi ve "Arz kayıplarının artması ile birlikte, fiyatların düşük seviyeleri tekrar test etmesi için fazla sebep yok. Ancak fiyatlardaki kaçış artışı şimdi, henüz başlayan yeniden dengelenmenin bir kısmını geciktirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 65 sent düşüşle varil başına 40.19 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 09:09'da 40.60 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 2.12 dolar yükselerek 40.84 dolar ile 4 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde kapanmıştı. Küresel petrol göstergesi Brent, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) göre 1.03 primli işlem gördü.

Nisan vadeli WTI, Nymex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek varil başına 37.35 dolara kadar geriledi. Kontrat Pazartesi günü 1.98 dolar yükselerek 37.90 dolara çıktı ve 24 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştridi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 19 üzerindeydi.

(13:35'te güncellendi)