Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, doların direncinin gelişen piyasalardaki büyüme görünümünü gölgede bırakacağına ilişkin endişelerin etkisiyle üç haftanın düşüğüne yöneldi. Güney Afrika Randı ve Türk Lirası, yatırımcılar Çarşamba günü gelecek olan Fed tutanaklarını beklemesiyle, gelişen piyasa paralarının düşüşüne ikinci günde de öncülük etti.

Türkiye varlıkları, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın merkez bankasının faizlerde “radikal” bir indirime gitmesi gerektiği yönündeki açıklaması ardından lira ile birlikte düşüş kaydetti. Gelişen piyasa paralarına ilişkin bir gösterge düşüşünü ikinci güne taşıdı. Rand, Standard & Poor's'un ülkenin büyüme tahminini düşürmesi ardından kazançlarını sildi. Gelişen piyasalardaki enerji hisseleri, petrolün iki haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirmesiyle birlikte değer kazandı.

Commerbank AG gelişen piyasa stratejisti Simon Quijano-Evans, “Doların güçlenmesi ya da Fed'in şahin yanlısı tavrı en çabuk Döviz rezervleri az ve reel faizleri düşük olan ülkelerin para birimlerini etkiliyor. Rand ve lira bu listenin başında yer alıyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 12:30'da yüzde 0.5 geri çekilerek 809.32 puan seviyesine geldi. Mart ayında yüzde 13 yükselen endeks, Nisan ayında yüzde 3.3 aşağıda bulunuyor. Bu yılın başından itibaren ise yüzde 1.9 artıda olan göstergedeki hisse senetleri, 12 aylık tahmini karının 11.4 katından işlem görüyor.

Yılbaşından bu yana yüzde 2.6 düşen MSCI Dünya Endeksi'ndeki hisse senetleri ise, 15.6 çarpanından işlem görüyor.