Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz kar amacı gütmeyen araştırma şirketi Influence Map'in tahminlerine göre, ExxonMobil, Royal Dutch/Shell, ve 3 petrol sektörü grubu iklim değişikliği politikalarını "zorlaştırmak" amacıyla toplamda yılda 115 milyon dolar harcıyor.

Şirketlerin kamu politikaları üzerindeki etkilerine dair belirsizliğin bu projenin başlamasına dayanak olduğu ifade ediliyor. Ülkeler şirketlere kamu politikasını etkilemelerine dair yaptıkları açıklamalara ve bu amaç için üstlendikleri maliyetlere çeşitli standardlar uygulayabiliyor.

Influence Map elde ettiği rakamlara ulaşmak için işe ilk olarak "etkileme"nin tanımını yaparak başlıyor. Influence Map araştırmacıları, şirketlerin iklim değişikliği politikalarını lobi faaliyetleri ve iletişim stratejileriyle dengelemelerine yardımcı olmak için hazırlanan 2013 tarihli bir Birleşmiş Milletler raporunda yazılan taslağı benimsiyor. BM'in çizdiği "etkileme" çerçevesi oldukça geniş ve bu çerçeve sadece doğrudan lobi faaliyetleri dışında reklam, pazarlama, halkla ilişkiler, politik katkılar, düzenleyici kurumlarla irtibat ve ticaret birliklerini de kapsıyor.

Influence Map’in araştırmasındaki 5 şirket "etkileme" amacıyla karşı tarafa ulaşmak için bu organları kullanıyor. Araştırmaya göre, ExxonMobil’in bu yöndeki doğrudan yıllık harcamaları 27 milyon dolar olabilir. Shell'in tahmini harcamalarıysa yılda 22 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. ABD'li trade grubu American Petroleum Institute'nin yılda 65 milyon dolar harcadığı tahmin edilirken, WSPA ve Australian Petroleum Production & Exploration Association'ın birlikte yılda 9 milyon dolar harcadıkları tahmin ediliyor.

Raporda her kuruma A ve F arasında bir not verilirken, ExxonMobil "E-", Shell "D-", ve diğer 3 grubun her biri de "F" notunu aldı.

Bloomberg News