Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Viyana'da gerçekleştirilecekk olan üretim politikasının görüşüleceği OPEC toplantısı öncesi, ABD'de petrol sondaj kuyusu sayısındaki azalma ile birlikte, varil başına 50 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, erken saatlerde yüzde 0.8 kadar yükseldikten sonra, bu kazancını geri vererek, önceki kapanış seviyesine geldi. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol sondaj kuyusu saysı, önceki hafta değişiklik göstermemesinin ardından, 27 Mayıs haftası 2 azalarak 316'ya indi. Irak'ı OPEC toplantısında temsil edecek olan Petrol Bakan Yardımcısı Fayyad Al-Nima, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 2 Haziran'daki toplantısında görüşülecek konuların üretimin dondurulmasını da içereceğini söyledi.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'den Nijerya'ya, petrol üretimindeki düşüşlerin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisini güçlendirmesinin etkisiyle yüzde 90 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan analistlere göre, OPEC, Perşembe günkü toplantıda, Suudi Arabistan'ın rakipleri sıkıştırma politikasına bağlı kalarak, muhtemelen üretimi sınırlandırma konusunda anlaşmaya varmayacak.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Suudi stratejisi açık ve OPEC'in mevcut politikasının sonuçlarının gelmeye başlaması ile birlikte, bu durumun değiştirilmesi için fazla bir istek yok gibi görünyor," dedi ve "Fiyatlardaki kayda değer yükselişler güvenin gerçek bir göstergesi" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:50'de varil başına 49.36 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 15 sent düşerek 49.33 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 56 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşüşle varil başına 49.25 doalra indi. Kontrat Cuma günü 27 sent düşerek 49.32 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 11 sent iskontolu seyretti.