Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol vadelileri, küresel hisse senetlerinin gerilemesiyle ve ABD para birimi doların euro karşısında yüzde 0.4 yükselmesiyle dolar cinsinden fiyatlanan emtianın yatırımcılar için daha az cazip konuma gelmesiyle, yüzde 1.1 geriledi. ABD Enerji Enformasyın İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, petrol stoklarının geçen hafta 3.23 milyon varile düşerek iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini bildirmesiyle, petrol 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ham petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, beklenmedik arz kesintileri ve Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) sınırsız üretim politikasının baskısı altında ABD'de üretimin istikrarlı bir şekilde azalması ile birlikte yüzde 95'ten fazla yükseldi. OPEC üyesi Nijerya'da saldırılar nedeniyle üretim duraksarken, Kanada'daki petrol şirketleri orman yangınları tehditi altındaki tesitlerinde üretimi durdurdu.

Global Risk Management Ltd analisti Michael Poulsen, "Zayıf seyreden hisse senetleri ve dolar şimdilik kısa vadedeki etkenler olarak gözüküyor. Kanada'da yeni başlayan bir orman yangını var ve Nijerya üretimi hala dışarıda, petrolle bağlantılı hiç bir şey şimdilik doğrudan olumsuz değil" dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 51.67 dolara kadar yükseldiktens sonra Nymex piyasasında TSİ 15:31'de 50.65 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasına yakın seyretti. Kontrat Çarşamba günü 87 sent ya da yüzde 1.7 yükselerek 51.23 dolara ulaşmış ve 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 71 sent ya da yüzde 1.4 düşerek varil başına 51.80 dolara kadar düştü. Küresel gösterge Brent petorlü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 66 sent primli işlem gördü.