Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın marjinal fonlama oranını % 9'a çekmesinin piyasalarda çok önemli bir tepkiye neden olmadığını belirtirken sonraki sürece dair beklentilerini paylaştı.

TEB stratejisti Erkin Işık, faiz indiriminin beklenti dahilinde olduğunu belirterek "Baktığınızda finansal koşullar hala bankalar için sıkı, enflasyon iyileşti, bunlar Merkez Bankası'na indirim için yeterli desteği vermiş görünüyor. Muhtemelen önümüzdeki dönemde finansal koşullar izin verirse indirimler devam edecek gibi duruyor" dedi. Ancak Işık, üst bantta indirim için çok alan kalmadığını dile getirdi.

Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin Bloomberg HT'ye faiz indirimlerinin devam edeceğini söyledi. Girgin, "Genel itibariyle bakılınca yurtdışından gelen haberlerin daha yumuşak olduğu noktada Merkez Bankası bu fırsatı kullanacaktır. Faiz indirimleri devam edecek" yorumunu yaptı.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Bloomberg HT'ye sürpriz bir karar olmadığı için Türk Lirası ve Borsada önemli bir harekete neden olmadığını belirtti. Turşucu, "Bu faiz indirimi daha önceden fiyatlanmıştı. 2 gün sonra olacak Brexit referandumu ve Fed Başkanı Yellen'in bu akşamki konuşması piyasa için daha önemli" dedi.

Metinde enflasyonla ilgili söylemde bazı eklemeler olduğuna dikkat çeken Turşucu, "Bundan sonraki adımlar daha ince hesap edilerek atılacak, daha sınırlı adımlar atılabilir..Kararın çok önemli bir etkisi olmadı" yorumunu yaptı.



Ekonomist Haluk Bürümcekçi de Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede faiz koridorunun dar bir hale geldiğini bunun da bankaların işini zorlaştırabileceğini söyledi. Bürümcekçi, uzun vadede enflasyon sorununun çözülmediğini belirterek bu anlamda politika duruşunun gevşek olduğunu söyledi. 

"SADELEŞME POLİTİKASINDA KARA GÖRÜNDÜ"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Ener Erkan mail yoluyla yaptığı değerlendirmede "Sadeleşme politikasında hareket alanının daralması nedeniyle “kara göründü” ifadesini kullandı.

Erkan "Ancak Merkez Bankası’nın bir faiz hamlesiyle faiz koridorunu 19 Temmuz’da 8,50 – 7,50 – 7,25 şekline sokması da olasıdır. Bundan sonrasının ise “sadeleşme” değil, “gevşeme” olacağını düşünüyoruz" yorumunu yaptı.



"KESKİN FİYATLAMA YOK"  

Meksa Yatırım Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt üst bantta 50 baz puanlık indirimin önceden fiyatlandığını, bu nedenle karar sonrası borsa veya kurda keskin fiyatlama olmadığını belirtti. Ümüt, kurun 2.90'ın altında kaldıkça 2.87'ye kadar düşüşün devam edebileceğini söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında marjinal fonlama oranının 50 baz puan indirilmesiyle koridor genişliği 175 baz puan düşerek, tarihinin en dar faiz koridoru görülmüş oldu.