Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere çıkması ile birlikte risk iştahının geri dönmesi ve yatırımcıların altın ve yen dahil güvenli liman niteliğindeki varlıklardan uzaklaşması sonucu, son yedi haftanın ilk haftalık kaybına ilerliyor.

Spot altın yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,326.96 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:49'da 1,328.64 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 2.8 düştü ve 1,325 dolar civarındaki 20 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde tutunuyor. Şanghay'da gümüş vadelileri altıncı haftayı da kazançla geçerek son iki yılın en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın bu yıl, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı sonrası finans piyasalarında meydana gelen kargaşa ve küresel ekonominin gücüne ilişkin endişeler ile birlikte, yatırımcıların güvenli liman aramaları sonucu ralli yaptı. Kazançlar bu hafta, hükümet ve merkez bankalarının teşviklere gideceği beklentisinin hisse senetlerine alım getirmesi sonrası azaldı ve altın iki haftanın en düşük seviyesini görürken, yen 1999'dan bu yana en kötü haftasını yaşamaya yöneldi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faizi değiştirmemesinin ardından kazançlarını genişletti.

Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, "Hisse senedi piyasaları şimdiye dek oldukça iyi seyretti," dedi ve "Sermaye şu anda hisse senetlerine gidiyor ve para birimleri de İngiltere Merkez Bankası'nın faizi değiştirmemesi sonrası sterlindeki yükseliş ile birlikte ilgi görüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, Fed'in 26-27 Temmuz'daki toplantısı öncesi, ABD ekonomisinin gücünü görebilmek için ABD ekonomik verilerine bakacak. ABD'de Cuma günü hanehalkı harcamaları, enflasyon, sanayi üretimi ve Tüketici Güveni verileri açıklanacak.

Lan, "Altın fiyatları bugün, ABD'deki veriler, özellikle perakende satışlar verisi, beklenenden daha iyi çıkarsa, daha da test edilebilir," dedi ve "Zira verilerin iyi çıkması Fed'den faiz artırımı geleceği spekülasyonunu güçlendirecektir" yorumunda bulundu.

Yatırımcılar, Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratlarına göre, bu ay faiz artırımı olasılığını yüzde 6 olarak görüyor. Ancak Eylül toplantısı için bu olasılık, ayın başındaki seviyesi olan yüzde 2'den yüzde 19'a sıçradı. Aralık sonu itibariyle ise bu olasılık yüzde 35. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Diğer metallere bakıldığında, Metal Focus Ltd.'ye göre, Hindistan'ın gümüş ithalatı, azalan talep ve iç fiyatların 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından aşırı stok durumundan dolayı, geçen yılın rekor seviyesinden düşmeye hazırlanıyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü itibariyle 2.1 ton düşerek 2,001 tona geriledi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nın yüzde 99.99 saflıktaki altınının gram fiyatı yüzde 0.4 düşerek 286.25 yuana (ons başına 1,332.10 dolar) geriledi.

Aralık vadeli gümüş kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.7 düşerek kilogram başına 4,458 yuana (ons başına 20.7440 dolar) indi.

Spot gümüş yüzde 0.4 ve platin yüzde 0.2 düştü. Palladyum yüzde 0.2 yükselerek, haftalık kazancını yüzde 5.5'e genişletti.