Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de resmi rakamlara göre petrol stoklarnın düşüşünü dokuzuncu haftaya taşıması ve rafineleme faliyetinin 2016 yılının en yükseğine çıkmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Eylül vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzede 0.7 yükseldikten sonra yüzde 0.4 daha değer kazandı. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, stoklar geçen gafta 2.34 milyon varil düşerek 519.5 milyon varile indi. Bu düşüşe karşın, ABD'de eptrol arzı halen beş yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam ediyor. ABD'de perol üretimi üst üste ikinci hafta yükselirken, benzin stokları yüksek rafineri faaliyeti dolayısıyla arttı.

Petrol Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, arz kesintileri ve ABD'de düşen üretimin küresel arz fazlasının azalmasına yol açması sonucu yaklaşık iki kat yükseldikten sonra, Haziran ayının başından bu yana varil başına 44 dolar ile 52 dolar arasında dalgalandı. Saudi Aramco olarak da bilinen Saudi Arabian Oil Co., şirket CEO'su Amin Nasser'in Çarşamba günü basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, sondaj faaliyetlerini sürdürüyor ve Doğu Asya'daki alıcılara yönelik satışlar artıyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "EIA verilerinde gördüğümüz geniş trend, piyasa için sağlıklı," dedi ve "Petrol yeniden dengelenmeye, daha sürdürülebilir bir piyasaya yönelik doğru bir yolda ve fiyat seviyesi bunu yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 12:55'te varil başına 45.94 dolara çıktı. Ağustos kontratı Çarşamba günü 29 sent yükselişle 44.94 dolardan vadesini doldurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent yükselerek varil başına 47.37 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.1 yükselerek 47.17 doalrdan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, WTI'a göre 1.43 doalr primli seyretti.