Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım AŞ Genel Müdürü Mutlu Gül, şirketin özelleştirme sürecinde büyüyebilme ve faaliyet alanlarını genişletme fırsatlarına sahip olduğunu belirterek, "Akaryakıt sektöründen olduğu kadar, sektörün dışında faaliyet gösteren şirketlerin de özelleştirme sürecinde talip olacağını düşünüyorum." dedi.

Gül, Türkiye'nin 6. büyük akaryakıt dağıtım şirketi olan TP'nin özelleştirme süreciyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl bünyesine en fazla bayi kazandıran ikinci dağıtım şirketi olduklarını anlatan Gül, "TP Petrol Dağıtım AŞ'nin ihaleye çıkması kararını, 15 Temmuz'da yapılan darbe girişiminin ekonomik olarak da sonuca ulaşmadığının reel bir göstergesi olarak görüyorum. İhaleye akaryakıt sektöründen olduğu kadar, sektör dışında faaliyet gösteren şirketlerin de talip olacağını düşünüyorum. Hatta bazı yabancı firmaların teklif vermesini bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) sevk ve idare edileceğine dikkati çeken Gül, satış yöntemi olarak şirketin yüzde 100 hissesinin blok satışı yönteminin benimsenmesinin de önemine değindi.

Gül, kamu şirketi olmayı haksız rekabet aracı olarak görmediklerini vurgulayarak, ihaleye girecek firmaların ihtiyaç duydukları bilgilere ÖİB'den ulaşarak, finansal ve yapısal analizleri rahatlıkla yapabileceklerini söyledi.

TP Gaz'a geçen bayiler

Geçen yıl gerçekleştirilen devir sürecini TP olarak iyi değerlendirdiklerini ve toplamda 385 bayi ile sözleşme imzaladıklarını dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Bu yılın ilk yarı faaliyetlerine bakıldığında, bizim için 6 ay TP Gaz'ın kurulumu ve yaygınlaştırılması için yoğunlaştığımız bir dönem oldu. Bayilerimizden 20'den fazlasının TP Gaz'a geçişini sağladık.Yıl sonuna kadar bu sayı 100'u bulmuş olacak. Bununla birlikte petrol fiyatlarının ilk çeyreğin sonuna doğru yukarı yönlü hareketinin karlılıklara katkı sağladığını söyleyebilirim. Ama bununla birlikte bahar aylarında tüketim artışı bu yıl biraz daha düşük seyretti."

"Darbe girişiminin püskürtülmesine destek verdik"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz akşamındaki darbe girişiminde, yurt genelinde bazı akaryakıt istasyonlarının satış yapmamasını da değerlendiren Gül, "Öncelikle darbe girişimi gecesi kesintisiz ikmal ve satış yapmaya devam ettik. Girişimin püskürtülmesine, akaryakıt sektörünün de gerekli desteği verdiği kanaatindeyim, birkaç münferit olay olduysa da hemen ilgili dağıtım firmalarınca yaptırıma muhatap kalmışlardır. Bu vesileyle de bu darbe kalkışmasını tekrar kınıyorum ve karşında dimdik duran herkese şükranlarımızı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Gül, darbe girişimine karşı ekonomik olarak da bir duruş sergilendiğini ve piyasalarda ciddi tepkiler oluşmadığını belirterek, akaryakıt sektöründe ise rutini bozan bir seyir görülmediğini, bayilerin ikmal ve ödemelerinin bu süreçten etkilenmediğini söyledi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, pazartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, TP Petrol Dağıtım AŞ'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesinde son teklifleri 30 Eylül'de alacak.

AA