Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye ve Ankara’nın prestij eseri Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garının hizmete girmesine iki gün kaldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara YHT Garı, 29 Ekim Cumartesi günü saat 15.00te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırımın da katılacağı törenle hizmete açılacak.

Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak inşa edilen Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarıyla bağlantılı olacak. Tarihi değerinin korunmasına özen gösterilen ve mevcut Ankara Garına dokunulmadan inşa edilen yeni gar, mimarisiyle, sosyal donatılarıyla ve ulaşım kolaylığıyla TCDD ve Başkent Ankaranın prestij eserleri arasında yerini alacak.

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılında TCDD’ye devredilecek.

Günlük 50 bin yolcuya kadar hizmet verebilecek kapasiteye sahip projede, aynı anda 12 YHT setinin yanaşabileceği 3 peron ve 6 demiryolu hattı bulunuyor. Ankara YHT Garı, 194 bin 460 metrekare kapalı alan ile bodrum ve zemin katlar dahil toplam 8 kattan oluşuyor.

Başkentin yeni cazibe merkezi

Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılan Ankara YHT Garı, sadece bir ulaşım istasyonu olarak değil, alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve şehrin en orta yerinde bulunan buluşma noktası olarak planlandı. 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara YHT Garının 134 otel odası, 12 kiralanabilir ofisi ve 217 kiralanabilir ticari alanı bulunuyor.

Ulaşım hizmetlerine yönelik birimlerin yanı sıra bin 850si kapalı, 60ı açık olmak üzere toplam bin 910 araçlık otopark hizmetinin verileceği Ankara YHT Garı’nda, ticari alanlar, kafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleri ile otel gibi sosyal ve kültürel donatılar yer alıyor.

Türkiye, YHT işletmeciliğinde dünyada 8. sırada

Türkiye’de, 2003ten itibaren sağlanan yatırım ödenekleriyle hayata geçirilen projelerin başında 2009da hizmete başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor. 2009da Ankara-Eskişehir, 2011de Ankara-Konya, 2013te Konya-Eskişehir ve 2014te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapmaya başlayan Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke konumunda bulunuyor. Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik hızlı tren hatlarının inşa çalışmaları devam ediyor.