Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, stokların arttığını ve zaten yüksek seviyelerde bulunan toplam stokların daha da artmasına yardımcı olduğunu göstermesi beklenen veri öncesi, iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gösterdikten sonra, kayıplarını varil başına 53 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.5 düştükten sonra yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdresi tarafından açıklanacak olan resmi ABD petrol stok verisinin geçen hafta 2.5 milyon varil artış göstermesi ve yükselişini beşinci haftaya taşıması bekleniyor. Rusya, ABD'nin İran'ın son füze denemelerinin bu ülke ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı ihlal ettiği yolundaki iddialar karşısında İran'ı savundu.

Petrol, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke arasında imzalanan üretimi kısmaya yönelik anlaşmadan beri varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Orta Doğulu üreticiler taahhüt ettikleri üretim kısıntısına ilişkin taahhütlerine uyarken ve Rusya önümüzdeki dönemde üretimi azaltacağını kaydederken, ABD'de petrol üretimi, aktif sondaj kuyusu sayısının Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte artış göstermekte.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "ABD'de petrol üretimindeki artışın OPEC ve diğerlerinin üretim kısıntılarını dengeleme ihtimali çok zayıf," dedi ve "ABD'de artış piyasanın yeniden dengelenmesini erteleyebilir ya da geciktirebilir, ancak tamamen önleyemez" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Baı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:53'te varil başına 53.20 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 82 sent düşerek 53.01 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay ortalama 52.61 dolar seviyesinde seyretti.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent yükselerek varil başına 55.95 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.09 dolar ya da yüzde 1.9 düşüşle 55.72 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.12 doalr primli işlem gördü.