Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye hisse senetleri bu yıl yükselerek rekor seviyelere yaklaşırken, piyasanın en çalkantılı günlerinin birçoğunda en fazla işlemi bir aracı kurum gerçekleştirdi.

Borsanın çalkantılı süreci, İstanbul'daki para yöneticilerinin cesaretini kırarken, öngörülmeyen yükselişin nasıl sürdürülebilir olacağına ilişkin sorular doğurdu. Sert piyasa hareketlerine ilişkin şüpheler, algoritmalar ve yüksek hızlı işlemler (High Frequency Trading – HFT) üzerinde yoğunlaştı.

Borsa'dan alınan verilere göre 2017 yılının başından bu yana gösterge endekste yüzde 1 ve üzerinde kayıp veya kazanç kaydedilen her geçen üç günün ikisini domine eden trader, Yatırım Finansman oldu. Söz konusu şekilde tamamlanan 12 günün 8'inde Yatırım Finansman en büyük net alıcı ya da en büyük net satıcı oldu. Aracı Kurum, müşteri gizliliğini işaret ederek yorum yapmayı reddetti.

İstanbul'da Strateji Portföy para yöneticisi Burak Çetinçeker, telefon ile gerçekleştirilen mülakatta “Güçlü hareketler olan günlerin arkasında tek bir aracı kurum bulmaktan bir miktar yoruldum. Türk hisse senetleri pahalı değildi ve değerlemeler cazipti. Ama dip seviyelerden rekor seviyelere tırmanınca insan tedirgin oluyor.” dedi.

Geçtiğimiz yıl Yatırım Finansman'ın eski CEO'su Şeniz Yarcan, piyasadaki sıradışı miktardaki hacimli hareketlere ilişkin Dünya gazetesine “Bir yatırımcı değil, algoritmalarla işlem yapan büyük, yeni bir fon-yatırımcı profili” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Bloomberg News