Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JPMorgan, Merkez Bankası'nın bugünkü toplantıda değişikliğe gitmesini beklemiyor.

Banka, 25 Nisan tarihli raporunda, piyasa beklentisi ile paralel olaak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), faiz koridoru ile bağlantılı tüm faizlerde değişikliğe gitmemesini beklediklerini kaydetti. Böylelikle, gecelik borçlanma faizinin (koridorun alt sınırı) yüzde 7.25, 1 hafta vadeli repo faizinin (politika faizi) yüzde 8.00, gecelik borç verme faizinin (üst sınır) yüzde 9.25 ve geç likidite penceresi faizinin ise yüzde 11.75'te tutulması bekleniyor.

JPMorgan ayrıca, TCMB'nin likidite koşullarını da değiştirmeyerek efektif fonalama oranını yüzde 11.50 civarında tutmasını bekliyor. Banka, öte yandan, Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi faizini, ihtiyaç duyulduğunda likiditeyi daraltmak için imkan yaratmak amacıyla artırmasının kendileri için sürpriz olmayacağını belirtti.

JPMorgan, TCMB'nin halihazırda likidite koşullarında kayda değer sıkılaştırmaya gittiğini ve bunun bankanın kredibilitesinde yükselmeye ve Türk Lirası'nın değerinin artmasına neden olduğunu belirtti. Enflasyondaki artışın temel nedeninin kur geçişkenliği olmasından dolayı, daha da sıkılaştırmaya fazla ihtiyaç olmadığını kaydeden JPMorgan, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın defalarca likiditenin enflasyon dinamiklerinde önemli iyileşme olana kadar sıkı kalacağını söylemesine dikkat çekti.

JPMorgan, kur istikrarının yanı sıra, TCMB'nin harekete geçmemesi için ikinci bir nedenin, skı likidite koşullarının mevduat ve kredi faizleri üzerinde son dönemlerde  görülmeye başlayan etkileri olduğunu belirtti.