Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:43'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, hizmet sektöründeki istikrarlı büyümeyi gösteren verinin ekonomideki güveni artırmasıyla, rekor seviyelerine yakın seyretti. Hazine tahvilleri, dolarla birlikte geriledi. Ham petrol düştü.

S&P 500 Endeksi, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Bankalar, Mayıs ayında ekonomiyi genişleten sektörlerin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü gösteren verinin ardından, defansif hisselerdeki zayıflığı dengeledi. Madencilik sektörü, çinko ve kalayın sanayi metallerini aşağı itmesinin ardından, Avrupa hisse senetlerine aşağı yönlü baskı yaptı. Bazı Avrupa piyasaları resmi tatil dolayısıyla kapalı. Meksika pesosu, Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun partisinin ülkenin önemli bir eyaletinde yerel seçimleri kazanması ile birlikte yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol, Orta Doğu'da bazı üreticiler arasındaki gerginlikten dolayı kazancını geri verdi.

Piyasalar Orta Doğu'daki diplomatik gerginlik ve Londra'da yaşanan terörist saldırıya, az tepki gösterdi. İngiltere'de seçim kampanyasının son iki gününe İngiltere'nin terörle mücadele konusu hakim olacak. ABD'de son dönemde açıklanan veriler, tüm dünyada hisse senetlerinin toplam değerinin son bir yılda 10 trilyon dolardan fazla artış sağlamasına yardımcı olan küresel büyümede iyileşmeye yönelik beklentilerin test edilmesine neden oluyor. Dünya Bankası, para politikasına ilişkin belirsizlik ve enflasyonun zayıfladığı yolunda tahvil traderları arasında artan endişeye karşın büyüme tahmininin bir miktar yükseltti. Fed politika yapıcılar politika toplantısı öncesi geleneksel sessizlik dönemine girerken, traderların gündemi oldukça yoğun.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Eski FBI Direktörü James Comey, ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden uzaklaştırması sonrası Kongre'de konuşacak.

*İngiltere'de seçmenler Perşembe günü sandık başına gidecek. Son birkaç haftada düzenlenen anketler, yarışın başa baş sürdüğünü ve Başbakan Theresa May'in kazanmayı umduğu çoğunluğun tehlikede olduğunu işaret ediyor.

*Hindistan ve Avustralya'da merkez bankaları bu hafta politika kararlarını açıklayacak. Öte yandan, Çin'de dış ticaret ve enflasyon, ABD'de fabrika siparişleri, Avrupa'da sanayi üretimi ve Avustralya, japonya ve Euro Bölgesi'nde GSYH verileri açıklanacak.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Cuma günü yüzde 1.5 düştükten sonra yüzde 1.3 daha gerileyerek varil başına 47.04 dolara indi.

*Altın, Cuma günü yüzde 0.3 değer kazanıp ons başına 1,283.80 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 0.5 değer kaybedip, 5,636 dolardan işlem gördü. Çinko, Londra Metal Borsası'nda, yüzde 1.4 düşüşle ton başına 2,492 dolar seviyesine geldi.  

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 daha geriledi. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 110.58 seviyesine geldi. Japonya para birimi Cuma günü, ABD verileri sonrası yüzde 0.9 değer kazandı.

*Meksika pesosu erken saatlerdeki yüzde 1.8 yükseldi. Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun partisi, ülkenin en büyük eyaleti için yapılan yerel seçimde ilk sayımlara göre az bir farkla önde gidiyordu ve bu durum gelecek yılki genel seçimler öncesi Nieto'ya can simidi fırlattı.

*Sterlin dolar karşısında erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.1 yükseldi. Euro dolar karşısındayüzde 0.3 gerileyerek 1.1248 seviyesine geldi.

Tahviller

*10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, Cuma günü beş baz puan düştükten sonra iki baz puan yükselerek yüzde 2.18'e çıktı.

*İngiltere'nin gösterge tahvillerinin faizi bir baz puan yükseldi.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, ham madde üreticilerinin yüzde 0.6'lık düşüşünün etkisiyle yüzde 0.1 geriledi.

*MSCI gelişen piyasa endeksi, 0.1 yükseldi. 

*S&P 500 Endeksi fazla değişmedi. Gösterge endeks Cuma günü yüzde 0.4 yükseldi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi Cuma günü Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 gerilerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.7 ve Malezya'da gösterge endeks yüzde 0.7 yükseldi.

(22:43'de güncellendi)