Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, CNN Türk'te yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüksek faizlerle büyüme hedefine ulaşamayacağını kaydetti ve faiz oranları konusunda harekete geçmekte yalnızca bankaların değil, herkesin sorumlu olduğunu belirtti. 

Üretimin önündeki en büyük engellerden birinin faiz olduğuna dikkati çeken Canikli, "Bu enflasyon için de geçerli. Burada sadece bankalar değil, kim yetkiliyse herkesin üstüne düşeni yapması gerekir. Bu noktada bankaların da önemli rolleri var. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor; Bankalar mevduat kapma yarışına giriyorlar, faizi yükseltiyorlar. Bunun hiç kimseye faydası yok. Bunu yaptığımız zaman mevduat ve kaynak miktarı artacak mı? Artmayacak, sadece yer değiştirecek. Dolayısıyla böyle bir yarış yanlıştır. Mevduatı kapmak için faiz oranlarının yükseltilmesi sonucunu doğuracak bir politikaya kesinlikle izin veremeyiz." dedi.

Canikli, ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye'nin kredi notunu, ülke ekonomisini sabote etme amacıyla düşürdüklerini dile getirdi. Başbakan yardımcısı, "Derecelendirme kuruluşları, özellikle en sıkıntılı dönemimizde, her taraftan saldırılarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde rasyonel olmayan gerekçelerle ekonomimize sabotaj amacıyla notlarımızı düşürdüler. Biz bunun kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Onlar Türkiye ile ilgili not artırmışlar, eksiltmişler çok ilgilenmiyoruz. Hatta, böyle kalsın artırmasınlar, istemiyoruz. Onlara rağmen CDS'lerimiz (credit default swaps - kredi risk primi) şu anda 180'lere düşmüş durumda. CDS'lerimiz 15 Temmuz'dan önceki seviyelerin de altına, 2005'teki düşük seviyelere indi" sözlerini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin, "Buradaki mücadele esas itibarıyla stokçulara ve spekülatörlere karşı." dedi.