Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol 22. Dünya Petrol Kongresi'nde Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

ABD'nin hem doğal gazda hem petrolde dünyanın 1 numaralı üretici durumuna geldiğini, bunun da kaya gazı ve kaya petrolü devrimiyle olduğunu belirten Birol ABD'nin sadece kaya petrolündeki üretiminin Irak seviyesine geldiğini kaydetti.

"ABD KAYA GAZI ÜRETİMİNDE SÜPER GÜÇ OLDU"

Birol "ABD'nin sırf kaya gazından ürettiği gaz 2 tane Katar seviyesine geldi, ABD yakında kendi ülkesindeki gaz ihtiyaçlarını karşılayacak ve çok yakında önemli bir gaz ihracatçısı haline gelecek, yani ABD petrol ve doğalgazda kayagazı ve kaya petrolü üretim artışıyla süper güç haline geldi" dedi.

"ABD PETROLÜ FİYATLARDA BASKI YARATACAK"

ABD petrolünün bu kadar artmasının petrol fiyatlarına aşağı yönlü baskı yaptığını beliten Birol "OPEC ülkeleri petrol arzını kısıtlayarak fiyatları artırmak için önemli karar aldılar. Ama ABD petrolüyle piyasada kıtlıktan çok bolluk var. O bakımdan fiyatlar da düşmüş durumda. ABD petrolü piyasaya bolluk getirecek bu da fiyatlarda aşağı yönlü baskı yaratacak." dedi

Petrol fiyatlarının düşük olmasının Türkiye gibi ülkeler için iyi olduğunu belirten Birol, "cari açığa bakınca bunun büyük kısmı petrol ve doğal gaz ithalatına gidiyor, o bakımdan fiyat düşük kalması bizim ekonomimiz açısından son derece güzel bir haber." dedi.