Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, Suudi Arabistan'da üretimin geçtiğimiz ay OPEC üyeleriyle anlaşılan sınırı aştığı haberinin ardından New York piyasasında erken kazançlarını silerek düştü. 

Petrol vadeli kontratları, elde ettiği yüzde 1.2'lik kazançlardan sonra yüzde 1 düştü. Konuyla alakalı bir kaynaktan gelen bilgiye göre, Suudi Arabistan, OPEC'e geçtiğimiz ay anlaşılan 10.058 milyonluk limiti Haziran ayında aşarak günlük 190,000 varil üretimde bulunduğunu açıkladı. Bu durum, Goldman Sachs'ın üreticilerin benimsemesi gereken derinleşen üretim kısıtlamalarındaki "şaşırma" stratejisinin tam tersi. 

Petrol, artan küresel arzın OPEC ve Rusya'nın da dahil olduğu müttefiklerinin üretim kısıtlamalarının önüne geçeceğine ilişkin endişelere bağlı olarak ayı piyasasında işlem görüyor. ABD'de ham petrol stokları, beş yıllık ortalamadan 100 milyon varilden daha fazla bir seviyede kalmayı sürdürüyor. JPMorgan'a göre, ülkede kaya petrolü üretimi, fiyatların 45 dolar civarında seyretmesiyle birlikte artabilir. Libya ve Nijerya'da artan üretim de arz kısıtlamalarının etkisini hafifletiyor. 

Ağustos vadeli Batı Teksas Petrolü, NYMEX'te Londra saatiyle 12:36'da 46 sent düşerek varil başına 43.93 dolara indi. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 44 üzerindeydi. Kontrat, geçtiğimiz haftaki kayıplarının ardından Pazartesi günü 17 sent tırmanarak 44.40 dolara çıkmıştı.  

(Güncellendi)