Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonlarının ve diğer büyük spekülatörlerin kısa vadeli Hazine tahvillerinde aldıkları pozisyonlara bakarak, Fed'in başka bir faiz artışında bulunmasının yakın olduğu sonucuna varılabilir. 

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verisine göre, iki yıl vadeli Hazine tahvillerindeki net kısa pozisyonlar, geçtiğimiz hafta artarak eşi benzeri görülmemiş bir miktar olan 274,213 kontrata ulaştı. Vade, Fed beklentilerine en çok duyarlılık gösteren unsurlardan biri ve spekülatörler, Fed'in daha şahin bir tutum takınmasından kar elde ediyor. 

Kısa pozisyonlardaki bu artış, Fed yetkililerinin, Çarşamba günü faiz kararını açıkladıklarında daha fazla sıkılaşmaya ilişkin tonlarını hafifleteceği yönündeki beklentilerin artmasıyla gerçekleşiyor. ABD'de enflasyon, bankanın yüzde 2'lik hedefinden gerileyerek politika yapıcıların hareket etmeleri veya fiyatların yeniden yükselişe geçmesini beklemeleri konusunda tartışmalara yol açtı. 

Bank of Nova Scotia Hazine tahvili işlemleri müdürü Charles Comiskey, "Piyasalarda zihniyet, enflasyonun Fed'i hayal kırıklığına uğratmaya devam ettiği yönünde. Çoğu kişi, dürüst olmak gerekirse, Fed'in yılın geri kalan kısmında beklemede kalacağını düşünüyor" dedi ve "2 yıllık tahvillerde kısa pozisyon almak mantıksız" diye konuştu.