Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Meksika ve Türkiye'de faizlerin düşmesine yönelik beklentiler, -ekonomik verilerin her iki-ülkenin de gelecek yıl bekelnen daha fazla parasal genişlemeye gideceğinin sinyalini vermesiyle- gelişen piyasa yatırımcıları için iyiye işaret olabilir.

Yatırımcıların Meksika Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri önemli ölçüde arttı çünkü enflasyon oranı yüzde 6.6 civarında istikrar kazandı ve peso, yılbaşndan bu yana yaklaşık yüzde 17 değer kazandı.

Meksika MB, bu yıl gösterge faizde 125 baz puan artırıma gitti ve faiz oranı yüzde 7 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyonun birkaç kez aşağı yönlü sürprizler yapması durumunda, piyasaların daha agresif faiz indirimine gidilmesi yönündeki beklentilerini destekleyebilir.

Benzer bir durum tüketici fiyatlarındaki artışın halihazırda zirveyi gördüğü ve aşağı yönlü trend izlediği Türkiye için de geçerli.

Güçlü lira ve düşük enflasyon -piyasanın şimdiden 100 baz puanın üzerinde genişlemeyi fiyatlamış olmasına karşın- beklenmedik ölçüde faiz indirimlerine gidilmesi ihtimalini artırıyor.

HSBC'ye göre Türk Lirası, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde reel efektif kurlar dikkate alındığında tek ucuz para birimi.