Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük para yöneticilerinden bazıları, "Kırılgan 5'li"ye yeni giren ülke ekonomilerinin oldukça dayanıklı olduğunu söylüyor. 

Goldman Sachs Asset Management, T. Rowe Price Group ve BlackRock Inc., uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu ayın erken döneminde oluşturduğu yeni "kırılgan beşli" grubunda bulunan gelişen ülkelerin tahvillerini alan yatırımcılar arasında yer alıyor. S&P, bu ülkelerin daha yüksek faizler ve küresel çapta daha sıkı para politikası karşısında hassas olduğunu belirtmişti. 

Morgan Stanley tarafından 4 yıl önce oluşturulan "Kırılgan 5'li" listesinin revizesi olan yeni grupta, Türkiye, Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar yer alıyor. Bu ülkeler çeşitli siyasi risklerle karşı karşıya olsa da, Pakistan hariç gruptaki ülkelerin hiçbirinin cari açığı ve bütçe açığı, grupta daha önceden yer alan ülkelerinkiler kadar kötüleşmedi. 

Goldman Sachs Asset Management'ın yaklaşık 45 milyar dolarlık gelişen piyasa fonunu yöneten Angus Bell, "Kırılgan beşlideki ülkeler, bugün yaşanacak bir ekonomik şok karşısında birkaç yıl öncesine göre çok daha dayanıklı" ifadesini kullandı.