Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley, Türkiye'de Pazartesi günü açıklanan enflasyon rakamlarının ardından TCMB'nin Aralık ayı toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şirket, TL'nin önümüzdeki 10 gün içerisinde büyük bir yükseliş sergilemeyeceği varsayımında bulunarak, TCMB'nin 14 Aralık'taki toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını bekliyor.

Şirket tarafından yayınlanan rapora göre, TCMB'yi enflasyondaki geniş çaplı bozulma karşısında üç olası senaryo bekliyor:

1) TCMB politikada herhangi bir değişikliğe gitmeyerek talep koşullarındaki yumuşamanın önümüzdeki dört ay boyunca güçlü baz etkisi ile birleşerek dezenflasyon sürecine yardımcı olacağı yönündeki beklentilerini koruyabilir.

2) Geç likidite penceresi faizi 75 baz puan yukarı çekilirken gecelik fonlama ve haftalık repo faizleri, sırasıyla % 9.25 ve % 8 seviyesinde tutulabilir.

3)Geç likidite penceresi faizi 200-300 baz puan artırılabilir, ancak Morgan Stanley, TÜFE'nin kısa dönemde düşerek reel politika faizine yer açmasını bekliyor ve böylece TCMB'nin bu kadar yüksek bir faiz artışında bulunmasının gerekli olmadığı görüşüne sahip.