Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Şef Ekonomisti Jan Hatzius, Fed'den bu yıl toplam 4 faiz artış beklentisine rağmen dolar için zayıf bir yıl olabileceğini belirtti. Hatzius konuya ilişkin olarak "Doların en azından büyük para birimleri karşısında -hatta bir nebze de gelişen ülke paraları karşısında- zayıf olabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Normal koşullarda Merkez Bankası'nın faiz arttırması para birimini destekler ancak Hatzius 'senkronize küresel yükseliş' döneminde olunduğunu, diğer Merkez Bankaları'nın politika faizlerindeki olası artışların doların cazibesini yitirmesine neden olacağını kaydetti. Uzman "Bu tür bir ortamda doların önemli ölçüde değer kazandığını görmek zordur" diye konuştu.

Dolar endeksi geçen seneyi yaklaşık %10 oranında düşüşle tamamlamıştı. Piyasalarda ABD para biriminin bu yıl da zayıf bir performans gösterebileceğine dair beklentiler var. Bu görüşü savunanlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları da dahil bazı belirsizlikler olduğuna dikkat çekiyor.

2017'de Fed'in 3 faiz artışı ve Trump hükümetinin vergi reformunu onaylamasına rağmen dolar, euro karşısında da %10 değer kaybetti. Rabobank Forex Birimi Müdürü Jane Foley diğer ekonomilerin teşvikleri azaltacak olmasının daha etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Foley "Diğer G10 ülkelerinin genişleyici politikaları sonlandırma ihtimali, Fed'in faiz artışlarının dolar üzerinde etkisini azaltabilir." dedi. Uzman, tüm bu belirsizliklerle ABD varlıklarının kısa vadede güvenli liman statüsünü de kaybedebileceğine inanıyor.

CNBC