Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, geçen ayki politika toplantısının tutanaklarına göre, kaydadeğer bir ekonomik ivmeyi işaret ederek, ekonomik görünüm konusunda daha olumlu hale geldiler ve enflasyon hedefinin tutturulması konusunda daha iyimser konumdalar.

Çarşamba günü Washington'da açıklanan 30-31 Ocak toplantısının tutanaklarınına göre, Fed yetkilileri, 2018'de ekonomik büyümenin, sürdürülebilir uzun vadeli hıza ilişkin tahminlerini aşmasını bekliyorlar ve işgücü piyasasının daha da güçleneneğini düşünüyorlar. Tutanaklar, bir grup katılımcının kısa vadeli ekonomik büyüme tahminlerini Aralık ayındaki toplantıya göre yükselttiklerini belirttiğini gösterdi.

Tutanaklarda, "Katılımcıların çoğunluğu, güçlenen ekonomik büyüme görünümünün daha fazla kademeli politika sıkılaştırmasının uygun olacağı olasılığını artırdığına dikkat çekti" denildi.

ABD merkez bankacıları, Aralık ayında 2018 yılı için ekonomik büyümenin yüzde 2.5 olacağı tahmininde bulundu. Özel sektör analistleri ise, Bloomberg'in anketine göre, tahminlerini yüzde 2.6'ya yükseltti. Hisse senetleri, Şubat ayının başlarında sert düşüş göstermeden önce, 26 Ocak'ta zirve yaparken, tahvil faizleri ABD Hazinesi'nin daha büyük miktarlarda tahvil satacağı beklentisi ile yükselmeye başladı.

Enflasyon yukarı

Ocak ayındaki toplantıda, Fed gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 1.25-1.50 bandında bıraktı ve enflasyonun bu yıl yukarı yönde hareket etmesini ve orta vadede yüzde 2 hedefi civarında istikrar bulmasını beklediğini kaydetti.

Katılımcılar ayrıca görünüme ilişkin bir dizi belirsizliğe dikkat çekti. Bazı Fed yetkilileri, tutanaklara göre, finans piyasalarındaki dengesizliklerin, ekonominin potansiyelinin üzerinde performans göstermesi ile birlikte ortaya çıkmaya başlayabileceğini kaydetti. Fed yetkilileri ayrıca, vergi indirimlerinin çalışanlar için daha yüksek tazminatlara yol açıp açmayacağı konusunu da görüştü.

Tutanaklarda, "Ücret artışlarının hızının, verimlilik büyümesinin düşük kalması durumunda kaydadeğer bir artış göstermeyeceğine dikkat çekildi. Tutanaklara göre, bir grup katılımcı, işgücü piyasasında devam eden sıkılaşmanın bir noktada muhtemelen daha hızlı ücret artışlarına yol açabileceğini düşünüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Aralık ayında 2018 yılı için üç faiz artırımı tahmininde bulunmasının ardından, gösterge borç verme faizinde "daha fazla kademeli artışa" gidilmesini beklediğini kaydetti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, özel kelimelendirmenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Aralık toplantısında faiz artırım projeksiyonları

Kashkari, tutanaklar açıklanmadan önce Bloomberg Television'dan Michael McKee'ye yaptığı değerlendirmede, "Açıklamada her sözcük değişikliğini tartıştık. Bu konunda çok fazla tartışma oldu ve 'daha fazla' söyleminin izlemekte olduğumuz mevcut yolun devam ettiğini söyleme niyeti olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tutanaklar aynı zamanda yeni kelimelendirmeyi de açıkladı: "Üyeler, kısa vadeli ekonomik görünümdeki güçlenmenin federal fon faiz oranındaki (Fed'in gösterge faizi) kademeli yukarı hareketin uygun olacağı olasılığını artırdığına dikkat çekti. Üyeler böylelikle, toplantı sonrası açıklamasında 'daha fazla kademeli artışı' işaret edebilmekiçin, federal fon faizinin evrimine ilişkin beklentilerinin tanımlamasını güncelleme konusunda anlaşmaya vardı."

Fed yetkililerinin Ocak ayında bir araya gelmesinden bu yana, veriler, işsizlik oranının yüzde 4.1'de tutunması ile birlikte ücretlerin beklenenden hızlı arttığını gösterdi. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatları endeksi Ocak ayında yıllık bazda yüzde 1.8 yükseldi ve perakende satışlar önceki aya göre beklenmedik bir düşüş gösterdi.

Tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin, enflasyonun hedefin gerisinde kalması yönünde kaydadeğer bir risk gördüğünü işaret edildi.

Ocak ayı toplantısı Janet Yellen'ın başkan olarak katıldığı son toplantıydı.