Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Powell, finans piyasalarının, Fed'in kademeli faiz artışları planına ilişkin mesajı aldığını belirterek piyasaların Fed'in hamlelerine şaşırmaması gerektiğini söyledi. 

IMF ve İsviçre Merkez Bankası'nın sponsor olduğu ve Salı günü Zürich'te düzenlenen konferansta konuşan Powell, "Fed'in politika normalleştirme süreci, finans piyasalarında bozulma yaratmaksızın ilerliyor ve piyasa katılımcılarının politikaya ilişkin beklentileri, politika yapıcılarının beklentileriyle makul şekilde paralel görünüyor" ifadesini kullandı. 

Powell, "Piyasalar, ekonominin beklentilere paralel evrilmesi durumunda attığımız adımlar karşısında şaşırmamalı" diyerek gelişen piyasa ekonomilerinin, gelişmiş ülkelerin para politikalarındaki normalleşmenin üstesinden gelebileceklerini göstermeye devam etmeleri gerektiğini söyledi. 

ABD politika yapıcıları, 2015 yılının Aralık ayından bu yana gösterge borçlanma faizini 6 kez artırdı. Yılın ilk faiz artışını Mart ayında gerçekleştiren Fed, bu yıl için 2 veya 3 faiz artışı daha planlıyor.  



Goldman Sachs'ın ABD Finansal Koşullar Endeksi'ne göre, ülkede finansal koşullar, rekor seviyede gevşemesinin ardından 2017 yılının Ağustos ayından bu yana en sıkı halinde. 

Kademeli sıkılaşma gidişatı, finansal koşulları gevşek tutmakla birlikte işgücü piyasasının ve ekonominin büyümesine destek olurken enflasyonu yüzde 2'lik hedefe ilerlemeye teşvik etmekte.