Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya Mekez Bankası, gelişen piyasalardaki satış dalgası ortamında, para birimindeki düşüşü durdurmak için gösterge faizi 2014 yılından bu yana ilk kez yükseltti.

Banka yedi günlük ters repo faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4.50'ye çıkardı. Bloomberg'in anketine katılan 33 ekonomistten 19'u bankanın faiz artırımına gitmesini beklerken, kalan katılımcılar değişiklik beklemiyordu.

Beş yıllıkgörev süresinin son politika toplantısına başkanlık eden  Agus Martowardojo, bu adımla, finans piyasalarında güveni tesis etmek için "önceden önem" şeklinde hareket edeceği yolundaki taahhüdünü yerine getirdi. Endonezya, Arjantin'den Filipinler'e, diğer gelişen piyasalar gibi, güçlü dolar ve yükselen ABD tahvil faizlerinden olumsuz etkilendi.

Rupi dolar karşısında bu yıl yüzde 3.4 düşerek Asya'da en kötü performans gösteren paralardan biri oldu ve Çarşamba günü 14,114 ile 31 ayın en düşük seviyesini gördü. Merkez Bankası'nın para birimindeki düşüşü durdurmak için Şubat ayının başından bu yana rezervlerinden 7 milyar doların üzerinde erime yaratan Döviz piyasası müdahaleleri de faydalı olmadı.

Ancak bir faiz artırımı yeterli olmayabilir. Zira ABD merkez bankası Fed son bir yılda faizi 75 baz puan yükseltti ve daha da sıkılaştırmaya gitmeye hazırlanıyor. Endonezya varlıklarının getiri açısından cazibesini koruyabilmek için, Merkez Bankası daha da faiz artırmak durumunda kalabilir.