Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın katıldığı toplantıda sadeleşme mesajının öne çıktığı belirtildi. Kaynaklara göre Çetinkaya ana fonlama kanalı olarak hafalık reponun kullanılmasının planlandığını söyledi. Simetrik bir koridor olacağını belirten Çetinkaya "haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviye etrafında dar bantta işlem geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

"YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ"


Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye konuya ilişkin değerlendirmesinde haftalık reponun politika faizi olduğu yeni bir döneme geçileceğini söyledi.

Altınsaç "Kurdaki ve enflasyondaki harekete göre belki ilerleyen vadede ek sıkılaştırma olaiblir. Ama gelecek hafta beklediğimiz şey sadeleşmedir. Dünkü açıklamalardan haftalık reponun politika faizi olacağını anlıyoruz. Dar bir bantta da koridor oluşturulacak." dedi.

Altınsaç sadeleşme beklentisinin zaten fiyatlarda olduğunu, sadeleşme olmamasının ise piyasaları bozacağını söyledi.

Ekonomist Doç. Dr. Evren Bolgün Nisan ayı toplantısında Çetinkaya'nın sadeleşme sinyali verdiğini hatırlatarak "o tarihten beri Türkiye'ye yönelik risk iştahında müthiş bozulma gerçekleşti..Merkez Bankası'nın karmaşık faiz politikası vardı. Sadeleşme uzun zamandır bekleniyordu, 7 haziran'da bunun yapılacağı ortaya çıktı. Bandı daha dar ve simetrik yapacak, haftalık repoyu da ağırlıklı ortalama faizine doğru çekecek gibi görünüyor." dedi.

Bolgün ayrıca kur eğer çok fazla düşmezse piyasaların Merkez Bankası'nı ek faiz artışı için sıkıştırabileceğini söyledi.




Bloomberg HT Araştırma Masasından Gizem Uzuner de "Haftalık repoda fonlama yapılacak. Koridor, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin etrafında oluşacak. GLP faiz oranı şu an olduğu gibi kullanılmayacak ve daha yukarıda bir yerde olacak" değerlendirmesini yaptı.