Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de Pazartesi günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Mayıs ayı enflasyon rakamlarının ardından Dolar/TL 'de sert bir düşüş gözlendi.

TD Securities gelişen piyasa strateji müdürü Cristian Maggio, TSİ 10:00'da açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarının ardından açıklamalarda bulundu.

"Enflasyon oldukça kötü durumda ve piyasanın buna olumlu tepki vermesinin tek sebebi, geçtiğimiz hafta TCMB'nin, TÜFE'nin hızlanması durumunda faiz artırılacağını vaat etmesi" şeklinde konuşan Maggio, "Bu noktada, TCMB, bu açıklama üzerinden fiyatlanacak. Yeterli miktarda faiz artırılırsa lira destek bulabilecek ve belki de rallisini genişletebilecek" dedi.

Maggio, açıklamasında, "TCMB'nin faiz artırmadığı durumda ise piyasanın, TCMB'nin 'enflasyon kontrolden çıkıyor ve harekete ihtiyaç var' gibi sözlerine daha fazla güveneceğini düşünmüyorum" ifadesine yer verdi. 

BlueBay Asset Management stratejisti Timothy Ash ise verinin ardından e-mail yoluyla gönderdiği notunda, "Piyasa, rakamı o kadar kötü olarak yorumluyor ki, bu aslında iyi. TCMB'nin 7 Haziran'daki toplantıda faiz artırmama konusundaki esneklik payı, oldukça az hale geldi ve TCMB, piyasa beklentisinin aşağısında hareket ederse, kendisini çok hassas hale getirecek" şeklinde görüş belirtti. 

ING Economics'in twitter hesabında yer alan açıklamada, Türkiye'de enflasyonun, liradaki düşüş ile birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş ve destekleyici olmayan nitelikteki baz etkilerinin sürmesine bağlı olarak yüzde 14'ü aşmasının beklendiği kaydedildi.