Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesini Cuma akşamı açıklaması bekleniyor. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB+" ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor, görünüm ise durağan.

Kurum, geçen ay da 25 Türk bankasını negatif izlemeye almıştı.

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk olan İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin görünümün durağandan negatife çekilebileceğini söyledi.

Sezgin "Fitch son değerlendirmesinde Türkiye ile ilgili risk unsurlarının diğer gelişen ülkelere göre daha ön planda olduğunu belirtmişti. Ben görünümün de durağanda olduğunu düşünürsek en azından görünümle ilgili negatif aksiyon gelme ihtimali olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Fitch'in son Türkiye değerlendirmesinden bu yana CDS'lerde ve enflasyonda artış olduğunu kaydeden Sezgin "burada kredi derecelendirme kuruluşlarının takdir edeceği olumlu olay; Merkez Bankası'nın 3 ay içerisinde 3 kez faiz artırması ve dahasının da gelebilecek olması. Bu pozitif olacaktır fakat cari açık yükseliyor, finansmanda rahat değiliz, para çıkışları var. Gelişen ülkelere yönelik küresel arka plan da olumsuz ve Türkiye bu arka planda bazı makro kırılganlıkları sebebiyle en hassas ülkelerden bir tanesi. Moody's'den de benzer biçimde not indirimi ihtimali olduğunu düşünüyorum, Moody's bizi negatif izlemeye alırken not indirimini hemen yapmak yerine zaman kazanmak istedi." ifadesini kullandı.

Sezgin bundan sonra problemli alanlara dair politikaları geliştirecek adımlar atıldığında piyasalarda önemli kazanımlar elde edileceğini de sözlerine ekledi.