Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları Fed'in sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını işaret ediyor.

Aralık 2019 ve Aralık 2020 vadeli eurodolar kontratlarında spread, Çarşamba günü ilk kez sıfırın altına geriledi.

Buna göre kısa vadelilerde işlem yapan traderlar, Fed'in gelecek yıldan sonra bir kez bile faiz artırmasını beklemiyor. Üstüne üstlük, Fed'in sıkılaştırmadansa genişlemeye gitmesine az bir miktar daha fazla ihtimal veriliyor.

Faiz farkının negatif bölgeye gerilemesi,yatırımcıların ABD'nin ekonomik büyümesinin ne zaman sona ereceğine -dolayısıyla Fed'in sıkılaştırma sürenin ne zaman biteceğine- ilişkin beklentilerini değerlendirdiği aylar süren bir sürecin sonucu.

Bununla birlikte söz konusu gösterge, yetkililerin çoğunluğunun 202'de faizlerin bir ya da iki kez artırılmasını beklediğini işaret eden son ekonomik projeksiyonlarla çelişiyor.

Trader ve politika yapıcıların tahminlerindeki ayrışma, TD Securities tahvil stratejisti Gennadiy Goldberg'e göre kısmen üretkenlik artışının daha fazla büyümeyi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin fikir ayrılığının bir ürünü.

Goldberg, “Fed, üretkenliğin gelecek yıllarda kademeli olarak artarak nötr faiz oranını yükseltmesini bekliyor. Piyasa ise 'gördüğüm zaman inanırım” yaklaşımını benimsiyor gibi görünüyor.” dedi.

Fed fonlama oranı vadeli kontratları, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 2020'de 2 baz puanlık politika sıkılaştırması öngörüyor. Eurodolar vadelileri, FRA-OIS'in sabit kalması durumunda bu yıl yaklaşık 41 baz puan ve 2019'da 34 baz puan daha fazla faiz artırımını işaret ediyor.