Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Jerome Powell'ın Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'ne yapacağı sunumun öncesinde ABD tahvil getiri eğrisine ilişkin tartışmalar büyüyor. 

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Medium isimli internet sitesine Pazartesi günü yaptığı paylaşımda, "enflasyon beklentileri ve ekonominin ısındığına ilişkin az miktardaki işaretleri göz önünde bulundurursak, faizleri daha da artırmaya, getiri eğrisini tersine çevirmeye, ekonomiyi frenlemeye ve aslında, resesyon tetiklemeye lüzum yok" ifadesini kullandı. 

Daha önceden de getiri eğrisinin yataylaşmasından hoşnut olmadığını belirtmiş olan Kashkari, böylece, eğrinin tersine dönmesine ilişkin endişe duyan diğer Fed yetkililerine katıldı. Getiri eğrisinin yataylaşması, tarihsel olarak bakıldığında, bir resesyon sinyali olarak algılanıyor. 

Atlanta Fed Başkanı Bostic ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yatırımcıların getiri eğrisinin tersine dönmesinin resesyon getireceğine inanması durumunda, bu hareketin "kendini doğrulayan bir kehanet" olacağını belirtti. 

St Louis Fed Başkanı Bullard ve Dallas Fed Başkanı Kaplan da, eğrideki söz konusu hareketin geçmiştekilerden farklı sonuçlar yaratacağına inanmadıkları yönünde görüş belirtti. 

Bir yandan, para politikasında kalıcı oy hakkına sahip olan New York Fed Başkanı Williams, Mayıs ayındaki açıklamasında, getiri eğrisinin tersine dönmeyeceğini düşündüğünü, ancak iş o noktaya gelirse, sinyali göz ardı etmeyeceğini dile getirerek kendine orta bir yol çizdi.  

Cleveland Fed Başkanı Mester ise eğrinin yataylaşması konusunda daha rahat. Mester, Mayıs ayında, "Getiri eğrisinin yatay olması, daha düşük bir seviyede büyüme veya resesyon anlamına gelmek zorunda değil" ifadesini kullanmıştı. 

Fed Başkanı Jerome Powell, Salı günü Washington saatiyle 10:00'da Senato bankacılık Komitesi'nin sorularını yanıtlayacak.