Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi yönetimin göreve başlamasının ardından yeni dönemde bankalar ve sermaye piyasaları için atılacak adımlar da yavaş yavaş netleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu konuda ilk sinyalleri geçen hafta G20 zirvesine katılmak için Arjantin’e giderken uçakta bir grup gazeteciye verdi.

Bakan Albayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada bankaların yakın izlemedeki krediler olarak bilinen grup 2 kredilerinde farklı risk izleme standartları uygulamalarının yanlış anlamalara sebebiyet verdiğini söyledi. Albayrak, bu grup kredilerin risk izleme standartlarında bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

İşte Bakan Albayrak’ın “Yanlış anlamaya sebebiyet veriyor” dediği tablo:

Bilindiği gibi kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s geçtiğimiz haftalarda bankaların takipteki kredilerine dikkat çekmişti. Bankaların grup 2 kredilerdeki farklılığı bu dikkat çekmişti.

“TBB TOPLANTISINDA DA GÜNDEME GELDİ”

Bilindiği gibi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta Bankacılık Düzenlemem ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetimi ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimindeki banka genel müdürleri ile bir araya gelmişti. Edinilen bilgilere göre, grup 2 kredilerinde farklı risk izleme standartları uygulamaları bu görüşmede de ana gündem maddelerinden biriydi. BloombergHT’ye bilgi veren üst düzey bankacılık kaynakları o toplantıda da bu konu ile ilgili atılabilecek adımların tartışıldığını söylediler. Konuyla ilgili önümüzdeki dönemde BDDK’nın bir çalışma yapacağı öğrenildi.

“YAPILANDIRILAN KREDİLERDE UYUM SAĞLANABİLİR”

IFRS9 öncesinde de sektörde, IFRS9 standartlarının, bankaların karşılık hesaplamalarında önemli değişikliklere neden olacağı ve bu değişikliğin, bankaların bilanço ve gelir tablosundaki birçok kaleme önemli etkilerinin olması bekleniyordu.

Peki bu konuda banka yöneticileri ne diyor? BloombergHT’ye konuşan 3 üst düzey banka yöneticisi, IFRS9 standartlarının dünyada da yeni olduğunu ve bankadan bankaya yorum farklılıklarının yaşandığını belirtiyor. Yorum farklılıklarından dolayı her bankanın kendi risk değerlendirmesinin farklı olabileceğine vurgu yapan üst düzey bankacılar, buna karşın son dönemde de gündemde olan yeniden yapılandırılan krediler için BDDK’nın sektörde bir standart koyabileceğini belirtiyorlar. Yeniden yapılandırmaya girmiş bazı kredilere örnek veren üst düzey bankacılar, “Aynı şirkete ait kredinin yeniden yapılandırmasında, A bankası bunu Grup 2 kredilerinde aktarırken, B bankası farklı bir yerde, C bankası farklı bir yerde tutuyor. BDDK, en azından, bu tip örnekler için bir standart üzerinde çalışabilir” değerlendirmesinde bulunuyor.

“GRUP 2 KREDİLERİ İLLAKİ BATIK ANLAMINDA GELMİYOR” 

Üst düzey bankacıların dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise grup 2 kredileri hakkındaki yanlış algı. Grup 2’ye alınan kredilerin illa ki, batık kredi anlamına gelmediğinin altını çizen üst düzey bankacılar, bu grup kredilerin büyük çoğunluğunda da herhangi bir geri ödeme sorunu yaşanmadığının altını çiziyor.

Sefer Yüksel