Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 09.03.2011 - BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, BİM'in 2010 yılında cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 24 artırarak, 6 milyar 574 milyon liraya çıkardığını belirterek, ''Bu da BİM'i, ilk defa pazar liderliğine ulaştırdı. Geçen yıl sektörün ikinci büyük oyuncusu olan BİM, bu yıl sektörün bir numarası haline geldi'' dedi.

Haluk Dortluoğlu, BİM'in 2010 yılı mali sonuçları ve 2011 yılı beklentilerinin açıklandığı toplantıda, geçen yılı perakende sektörünün yüzde 4 oranında büyüdüğünü, büyümenin gıda perakendesinde yüzde 2 ve gıda dışında yüzde 8 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Metrekare bazında büyümenin yüzde 15, istihdam artışının yüzde 15 ve perakende fiş sayısındaki artışın da yüzde 13 olduğunu dile getiren Dortluoğlu, çift haneli büyümelere karşı ciro büyümesinin tek haneli olmasını, sektörün fiziksel büyümesinin ciroya yansımaması olarak açıkladı. Dortluoğlu, bunun önümüzdeki yıllar için olumlu bir adım olduğunu ve büyümenin sektöre olumlu bir şekilde yansıyacağını bildirdi.

BİM'in, geçen yıl cirosunu yüzde 24 oranında artırdığını anlatan Dortluoğlu, şu bilgiyi verdi:

''Bu da BİM'i, sektörde ve BİM tarihinde ilk defa pazar liderliğine ulaştırdı. Geçen yıl sektörün ikinci büyük oyuncusu olan BİM, bu yıl sektörün bir numarası haline geldi. Bugün itibariyle Türkiye genelinde 3 bin 9 mağazamız var. İndirimli satış modelini Türkiye'ye getiren perakendeci durumundayız. Şu anda 800 bin metrekare, 350 bin metrekare depolama alanına sahibiz. Temel hedefimiz, kaliteli ürünleri mümkün olan en düşük fiyatla müşterilere sunmak. Özel markalarda ağırlığımız var. BİM'in satışlarının yaklaşık yüzde 60'ını özel markalı ürünler, yüzde 36'sını markalı ürünler oluşturuyor. Mümkün olduğunca özel markalı ürün sunmaya özen gösteriyoruz. 2010 sonu itibariyle 16 bin 508 çalışanımız var. Bu yıl da 2 bin ilave istihdam sağlama hedefimiz var. 2010 yılında vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumuna toplam 424 milyon lira ödeme yapılmıştır.''

Dortluoğlu, yaklaşık 600-650 değişik ürün sattıklarını belirterek, şöyle dedi:

''Belli bir ciro büyüklüğüne ulaştığımız için bizim sattığımız ürünlerde en yüksek alımı yapan perakendeci durumundayız. Bize alım konusunda diğer taraftan sağlanan avantajı fiyat avantajı olarak nihai ürünlere bire bir yansıtıyoruz. Yaklaşık 500 civarında tedarikçi ve KOBİ, BİM'e ürün satışı yapıyor. Bugün itibariyle BİM, tedarikçileri, çalışanları ve çalışanların ailesiyle 100 bine yaklaşan kişinin geçim kaynağıdır''



-''ENFLASYON MÜCADELESİNE DESTEK VERİYORUZ''-



BİM'in sunduğu düşük fiyatlarla enflasyona karşı mücadeleye destek sağladığını vurgulayan Dortluoğlu, ''Türkiye'de işlenmiş gıda enflasyonu yüzde 5,68, BİM fiyatları ise yüzde 2,9 oranında arttı. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da enflasyonun altında artış sağladık'' dedi.

Deloitte'nin Perakendenin Küresel Güçleri 2011 raporuna göre, dünyanın en büyük 250 perakende şirketinden birinin BİM olduğunu ifade eden Dortluoğlu, listeye giren iki Türk perakendecisinden biri olan BİM'in listeye 220. sıradan girdiğini kaydetti.

Dortluoğlu, BİM'in ayrıca 2004-2009 yılları arasında dünyanın en hızlı büyüyen perakende şirketleri listesinde 8. olduğunu dile getirerek, ''Bizim büyümemiz tamamen organik olarak gerçekleşti, satın alma veya birleşme yapmadık'' diye konuştu.

Haluk Dortluoğlu, 2010 yılında 142 milyon lira yatırım yapan BİM'in, açılan 323 yeni mağaza ile yıl sonunda mağaza sayısını 2 bin 951'e, çalışan sayısını da 16 bin 508'e çıkardığını bildirdi.

Ürünlerin alış ile satış fiyatları arasındaki farkın, 2010 yılında yüzde 17,7'den yüzde 16,8'e düştüğünü belirten Dortluoğlu, toplam cironun da 6 milyar 574 milyon lira olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Faiz, vergi ve amortisman öncesi karda (EBİTDA) yüzde 13,4'lük bir artış olduğunu, EBİTDA marjının 5,9'dan, 5,4'e düştüğünü ifade eden Dortluoğlu, ortalama yüzde 5 civarında EBİTDA hedeflediklerini, herhangi bir tasarruf ve indirim sağlarlarsa fiyatları bilinçli olarak düşürdüklerini söyledi.

Dortluoğlu, net karda yüzde 15,4'lük bir artış gerçekleştiğini ve 245 milyon lira net kara ve yüzde 3,7 oranında net kar marjına ulaşıldığını belirtti.



-''GÜNDE 2 MİLYON KİŞİ ALIŞVERİŞ YAPIYOR''-



Türkiye'de günde yaklaşık 2 milyon kişinin 3 binden fazla BİM mağazasından alışveriş yaptığını bildiren Dortluoğlu, 2010 yılını 2 bin 951 mağaza ile kapattıklarını, şimdi 3 bin 9 mağaza sayısına ulaştıklarını, bu artışın devam edeceğini söyledi.

Dortluoğlu, mağazalarının Türkiye'nin tamamını kapsadığını ifade ederek, ''Bütün şehirlerde istenilen sayı ve mağaza sayısına ulaşamadık, bu yönde çabalar devam ediyor. Bu hizmeti Türkiye'nin en ücra köşesine kadar götürüyoruz'' dedi.

Haluk Dortluoğlu, bu yıl yaklaşık 200 milyon lira yatırım yapmayı, 350 yeni mağaza açmayı, 30 olan bölge deposunu 35'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Fas'ta yıl sonuna kadar 40 yeni mağaza daha açarak sayıyı 84'e çıkaracaklarını anlatan Dortluoğlu, Fas dışında Suudi Arabistan pazarında araştırma yürüttüklerini ve yerel bir grupla ön anlaşma yaptıklarını anlattı. Dortluoğlu, ''Suudi Arabistan pazarına yönelik çalışmalar olumlu sonuçlanırsa, 3 ay içinde nihai bir ortaklık anlaşması imzalama düşüncemiz var'' dedi.

Dortluoğlu, bir soru üzerine, Fas'ın Kuzey Afrika ülkeleri arasında en istikrarlı olan, yarı demokratik sisteme sahip bir ülke olduğunu belirterek, ''Fas'ta önemli bir huzursuzluk olmadı. Orada olumsuz bir şey beklemiyoruz'' diye konuştu.



-''HEDEFLERE ULAŞILDI''-



BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç da 2010 yılının küresel finansal etkilerinin bazı ülkeler üzerinde derin etkilerinin görüldüğü bir yıl olarak tarihteki yerini aldığını belirterek, Türkiye'de ise kriz öncesi alınan tedbirlerin pozitif sonuçlarının daha iyi görüldüğü bir yıl olduğunu söyledi.

Tüketici Güveninin kriz öncesi dengelere dönmesiyle hane tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 9 büyüdüğünü, gıda perakende sektörünün krizin etkilerinin azalmasıyla başarılı bir şekilde geçirdiğini belirten Aykaç, Türkiye'de organize perakende sektörünün önünün açık göründüğünü kaydetti.

''Perakende sektörünün artık her önüne gelenin 'Bir bakkal dükkanı açarım, sonra da geçinir, gideriz' diyebileceği değil, daha bilimsel verilere dayalı, daha düzgün işlerin yapıldığı bir şekilde yapıldığı zaman doğru olacağını söylemek istiyorum'' diyen Aykaç, şirketin 2010 yılında hedeflerinin hemen hemen tamamına ulaşarak başarılı bir sene geçirdiğini vurguladı.

Genel seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Aykaç, şöyle konuştu:

''Seçimlerde mevcut konjonktürün çok değişeceğini düşünmüyorum. Hükümetin 'seçim ekonomisi uygulamayacağım' demesini de çok olumlu buluyorum. Geçmişte bunun çok sıkıntılarını yaşadık. 2011 yılı ana hedefimiz; istikrarlı büyümeye devam etmek, temel tüketim malzemelerini en iyi kalite ve en uygun koşullarla sunan perakende kuruluşu olacağımızı pekiştireceğimiz bir yıl olacağına inanıyorum. BİM'in ortaya koyduğu iş modeli ve bunu uygulayış tarzı ile enflasyonun yükselmemesine önemli bir etken olduğunu söylemek istiyorum.''

Aykaç, bir gazetecinin, ''Güneydoğu'da yaşanan olaylar sırasında BİM mağazaları da taşlandı. Bunun nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Güneydoğu'ya yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bunlar münferit şeylerdir. Halkın öyle bir derdi yok. İyi olanı uygun şartlarda ortaya koyduğunuz her yerde beğenilirsiniz. Ara sıra gösterilerin bazı bölümlerinde bizim mağazalara yönelik şeyler de oluyor. Bunlar basında ses getirsin diye yapılan şeylerdir.''