Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2023 yılının son ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 2,4'e düştü. Ekim ayında bu oran yüzde 2,5 seviyesindeydi.

Aralık ayındaki işsizlik oranı da ekonomistlerin yüzde 2,5 tahmininin biraz altında ve Ocak 2023'ten bu yana en düşük işsizlik oranıydı.İstihdam edilen kişi sayısı bir önceki yıla göre 380 bin artarak art arda 17'nci artışını gerçekleştirdi. İstihdam artışına öncülük eden sektörler arasında imalat, konaklama ve gıda hizmetleri yer aldı.

Başka bir veri, işe başvuranların oranın Aralık ayında 1,27 olduğunu ve Haziran 2022'den bu yana görülmeyen seviyelere ulaştığını gösterdi. Bu aynı zamanda ekonomistlerin 1,28 tahmininin çok az altındaydı.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley'de kıdemli ekonomist olan Shuji Tonouchi, "İşgücü sıkıntısının yakın gelecekte çözülmeyeceği beklentisiyle, şirketler insan kaynaklarını güvence altına alma ihtiyacını güçlü bir şekilde hissediyor. Daha fazla şirketin önümüzdeki ücret görüşmelerinde ücretleri artırmaya istekli olacağına veya maaşları geçen yıla göre daha fazla artıracağına inanıyorum" dedi.