Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan'ın, sokaklarda şiddet içeren protestoların gerçekleştirildiği bir ortamda, temerrüdden kurtulma çabalarına karşın, gelecek hafta yapılacak toplantıda borçlanma maliyetlerinin artırılabileceğini işaret etti.

Trichet Brüksel'de bugün Avrupalı parlamenterlere yaptığı konuşmada, "Para politikasının durumu halen gevşek ve fiyat istikrarına yönelik riskler yukarı yönlü" dedi ve "Güçlü bir ihtiyat durumundayız ve son fiyat gelişmelerinin orta vadede geniş tabanlı bir enflasyonist baskıya dönüşmesini önlemek için, güçlü ve zamanında hareket etmeye hazır bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, petrol fiyatları tarafından yönlendirilen enflasyonun ve hızlı ekonomik büyümeni ücret taleplerini artırmasından endişe duyuyor. Trichet'nin yorumları, Yunanistan Başbakanı Yorgo papandreu'nun, ülkesinin temerrüde düşmesini önlemek ve yatırımcıları 112 milyar euroluk kemer sıkma tedbirlerini uygulayabileceğine ikna etmek için, kemer sıkma programının ikinci oylamasından önce yaptı. Yunan parlamentosu bugün kemer sıkma programının yürürlülük yasasını oylayacak.

Euro, Trichet'nin yorumlarının ardından, dolar karşısında yükselişini sürdürdü ve yüzde 0.6 prim yaparak 1.4521 dolara çıktı. Ancak daha sonra hafifce gevşeyen euro, Frankfurt saati ile 10:52'de 1.4491 dolar seviyesinde seyrediyordu. İki yıl vadeli Alman Hazine tahvili erken saatlerdeki kazancını geri verdi ve yüzde 1.56 ile dünkü seviyelerine yaklaştı.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları, 7 Temmuz'da Frankfurt'ta biraraya gelecek. Banka Nisan ayında politika faizini çeyrek puan yükselterek yüzde 1.25'e çıkarmıştı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasında Euro Bölgesi'ndeki mali sıkılaştırma, para politikası ve borç krizindeki ülkelerdeki durumu değerlendirdi.

AMB olarak bekleme ve izleme döneminde olduklarını ifade eden Trichet, 7 Temmuz'daki AMB Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde söylediklerinin hiçbirinin gelecekteki para politikasına yönelik bir açıklama olarak alınmaması gerektiğini belirtti.

Euro Bölgesi'ndeki ekonomik aktivitede Mart'tan bu yana olumlu bir seyir olduğunu belirten Trichet, dünya ekonomisindeki büyüme ve özel sektörden gelen iç talepteki artışın, bölge ekonomisini olumlu etkilediğini ifade etti.

Özellikle fiyatlardaki artış ve enflasyon sorunlarına değinen AMB Başkanı, enflasyonun Nisan'da yüzde 2.8; Mayıs'ta ise yüzde 2.7 hızlanmış olduğunu hatırlattı. Ancak enflasyondaki hızlanmanın enerji ve emtia fiyatlarından kaynaklanmasından ötürü, ilerleyen zamanlarda yeniden yüzde 2 seviyesinin altına gerileyeceği söyledi.

Eurosystems, enflasyon oranlarının 2011'de yüzde 2.5-2.7 aralığında; 2012'de ise yüzde 1.1-2.3 aralığında seyretmesini bekliyor.

Trichet ise mevcut durumdaki yüksek enflasyon rakamlarının, henüz ücretler ve fiyat düzenlemelerine yansıtılması gereken boyutta olmadığını, bunun şimdilik gerekli olacağını düşünmediklerini ifade etti.

LİKİDİTE BOLLUĞU DEVAM EDİYOR


Parasal genişlemede de toparlanma kaydedildiğine değinen AMB Başkanı, ancak likidite bolluğunun da devam ettiğini, bunun da fiyat baskısını artırdığının altını çizdi.

Trichet, orta vadeli enflasyon beklentilerini, hedef dahilinde tutmaya özen gösterdiklerine dikkat çekti. Gevşek politikaların hâlen daha devam ettirildiğini hatırlatan Trichet, bunun fiyatlar üzerindeki baskıyı artırma riskinden ötürü, "çok ihtiyatlı" yaklaşıldığını ve doğru zamanda müdahale edebilmek için dikkatle izlediklerini ifade etti.

Kendini belli etmeye başlayan mali sıkılaştırma önlemlerine de değinen Trichet, para politikasını Euro Bölgesi'nde düzgün bir şekilde dağıtabilmek ve iyi işlemesini sağlayabilmek için standard olmayan önlemleri de kullandıklarını belirtti.

Trichet, Euro Bölgesi'ndeki tüm ülkelerin bölgenin istikararından sorumlu olduklarını bilmeleri gerektiğini savundu. Trichet aynı zamanda para politikasında sıkılaştırma yaparken, doğru zamanlama yapılması ve sorunları önleyici nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Trichet'nin "zamanlama" konusundaki vurguları dikkat çekti. AMB Başkanı, bölgedeki sorunların düzeltilmesi ve doğru bir şekilde önlem alınabilmesi için zamanlamayı çok önemsediklerinin sıklıkla altını çizdi.


ÖZELLEŞTİRMELERE DESTEK


Son olarak da çevre ekonomilerdeki borç krizlerini değerlendiren Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, borç pozisyonlarına ilişkin sorunları çözmek için kararlı ve disiplinli mali sıkılaştırma stratejilerinin uygulanmasının gerekli olduğunu aktardı.

Trichet, aynı zamanda orta vadeli büyüme planları dahilinde yapısal reformlarında da gerekliliğine dikkat çekti.

Özelleştirmelere ilişkin de görüşlerini bildiren Trichet, özel sermayenin hareketlenmesi hususunda, özelleştirmelerin önem taşıdığını söyledi.

Trichet, özelleştirmelerin yalnızca finansal destek sağlama anlamında değil, büyüme bakımından da katkı sağladığını belirtti.