Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, ''Yunanistan'ın Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSYH) yüzde 140 oranına varan borcunun yüzde 60'ın altına düşmesi için en az bir nesil geçmesi gerektiğini'' söyledi.

OECD'nin Yunanistan ile ilgili raporunu sunmak üzere Atina'yı ziyaret eden Gurria, Kathimerini gazetesine verdiği demecinde, Yunanistan'ın krizden çıkabilmesi için bu konuda alınan önlemleri acilen süratle ve sonuna kadar uygulaması gerektiğini belirtti.

Gurria, Yunanistan'ın mali krizle başa çıkabilmesi için, çıkar gruplarıyla mücadele etmesinin önem taşıdığının altını çizerek, ''Bu sadece borcun azalması için değil, kalkınma için de bir ön koşul. Şu ana kadar başardıklarınız takdire değer. Ancak, önemli olan bu konudaki reformların sürmesidir'' dedi.

OECD'nin, Yunanistan'ın borcunu azaltma konusunda izlemesi gereken bir yol haritası hazırladığını, yol haritasında belirlenen stratejinin izlenmesi durumunda borcun azalacağını savunan Gurria, ''Bu strateji ile GSYH'nin yüzde 140 oranına varan borcu 2035 yılına kadar yüzde 60'tan daha az bir orana düşürebilirsiniz. Ancak, hemen yarın değil, bir nesil sonra" ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter Gurria demecinde ayrıca, borç sorununun tüm OECD üyesi ülkeleri zorladığını ifade ederek, ''özellikle böylesine kritik bir dönemde bütçeye uyum süreci devam ederken, ekonomik kalkınmanın sürmesi için ince dengelerin korunmasının önem arz ettiğini ve bunun Yunanistan'ı da kapsadığını'' kaydetti.



-RAİHENBAH: ''ZAMANA İHTİYAÇ VAR''-



Öte yandan AB'nin Yunan ekonomisini denetim ve kontrol altına alma kararı çerçevesinde, Avrupa Komisyonu'nun talimatıyla, ülkede ekonomiyle ilgili tüm uygulamaları denetim ve kontrol altında tutmak üzere başkent Atina'ya konuşlandırılması kararlaştırılan heyetin başkanı Horst Raihenbah, ''Heyetin Atina'daki görevinin, Yunanistan'ın AB yardımı karşılığında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini kontrol etmek olacağını'' söyledi.

Rayhenbah, To Vima gazetesine yaptığı açıklamada, ''Reformların ilerletilmesini ve AB'nin yardımlarının doğru şekilde değerlendirilip değerlendirilmediğini denetleyerek kontrol edeceğiz. Ancak, her çeşit idari değişiklik için zamana ihtiyaç var. Yunanistan bu konuda istisna oluşturmuyor'' dedi.