Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Borsaları ABD büyüme verisinin ardından Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürmede başarıya ulaşacağı beklentisiyle yükseldi. Perşembe günü S&P 500 yüzde 0,5 yükselişle rekor tazeledi. Yeni işlem gününde vadeli işlemlerde ise kayıplar etkili oluyor.

Intel hisseleri bu çeyrekte satışlarının ve karının tahminlerin altında kalacağını öngördü; şirketin hisseleri kapanışın ardından yüzde 11 geriledi.

Tokyo’da enflasyonun bir buçuk yıldan uzun bir süre sonra ilk kez yüzde 2’nin altına düştüğünün açıklanmasının ardından yen zayıfladı, Japon Nikkei 225 ekside. Morgan Stanley’in Çin’deki borç, demografi ve deflasyonla ilgili zorlukların hisse performanslarını olumsuz etkileyeceğini belirterek bu ülkedeki borsalar için tahminlerini düşürmesi sonrasında Çin ve Hong Kong borsaları da değer kaybetti.

Petrol fiyatları jeopolitik endişeler, düşen ABD stokları ve Çin’de teşvik beklentileri ile ekimden bu yana en güçlü haftalık yükselişlerini kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyirde.

ABD büyümede Çin ile farkı genişletti

ABD, güçlü tüketim harcamaları sayesinde dünyanın en büyük ekonomisi yarışında Çin ile arasındaki farkı genişletti.

ABD’nin gayri safi yurt içi hasılası geçen yıl nominal olarak - yani enflasyondan arındırılmamış şekilde - yüzde 6,3 artış göstererek, Çin’de açıklanan yüzde 4,6’lık büyüme oranını geride bıraktı.

Performans farkının bir bölümü ABD’deki enflasyondan kaynaklansa da, dünyanın en büyük ekonomisinin pandemiden Çin’e göre daha güçlü bir çıkış yaşadığının da altını çizdi.

Bir dönem IMF’nin Çin takımını yöneten, şimdilerde ise Cornell Üniversitesi’nde görev alan Eswar Prasad, “ABD ekonomisinin güçlü performansı, Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu tüm kısa ve uzun vadeli olumsuzluklarla birlikte, Çin büyümesinin bir gün ABD büyümesini geçeceği yönündeki varsayımı daha az belirgin hale getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme oranlarında açılan fark ülke borsalarının performansında da kendisini hissettiriyor. ABD hisseleri bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken, Çin hisse senetleri 6 trilyon doları aşan bir satış dalgasına kapılmış durumda.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da ABC News’a verdiği demeçte, bu yıl ABD ekonomisinde resesyon beklemediğini söyledi ve “Bence 2024 ekonomide çok iyi bir yıl olacak” dedi.