Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, devam eden jeopolitik gerilimler, ABD'deki ham petrol stoklarının azalması ve önemli ham petrol ithalatçısı Çin'e yönelik ek hükümet teşviki beklentileri nedeniyle Ekim ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Küresel gösterge Brent, bir önceki seansta yakın zamandaki dar aralığından ilk çıkış yaparak yüzde 3 oranında sıçradıktan sonra varil başına 82 dolar civarındaydı. ABD ham petrolü varil başına 77 dolar civarında tutunarak iki ayın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.

Ham petrolün yükselişinin arka planında, ABD'nin Yemen'deki İran destekli Husi isyancılarını ticari gemilere yönelik saldırıları durdurmaya zorlamasıyla Orta Doğu'da artan gerilimler yer alıyor. Diğer yerlerde, Rusya'daki rafinerilere yapılan saldırılar, Ukrayna'daki savaş devam ederken ham petrol akışını tehlikeye attı.

Petrol, ABD stoklarındaki beklenmedik derecede büyük düşüş ve Çinli politika yapıcıların ekonomiyi destekleme çabalarının sağladığı ek destekle Ocak ayında yüzde 7'den fazla değer kazandı. Yine de birçok yatırımcı, OPEC dışı üreticilerden gelen güçlü arz ve Hindistan dahil büyük ithalatçı ülkelerdeki talep büyümesinin yavaşlaması nedeniyle temkinli olmaya devam ediyor.