Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de benzin stoklarının Nisan ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin, en az 20 yılın mevsimsel olarak en yüksek seviyesinde bulunan arz fazlasının azalacağına ilişkin beklentileri artırması sonrası, varil başına 41 doların üzerindeki yükselişini genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 3.3 ile son üç haftanın en hızlı artışını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.4 daha yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, akaryakıt stokları geçen hafta, rafinerilerin kapasite kullanımlarını artırması ile birlikte 3.26 milyon varil azaldı. Petrol üretimi son dört haftada ilk kez düşerken, stoklar beklenmedik bir şekilde yükseldi.

Petrol, Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde düşerek ay piyasasına girmesi ve Salı günü Nisan ayından bu yana ilk kez 40 doların altında kapatmasının ardından yükseliyor. Citigroup Inc. ve Bank of America Merrill Lynch petroldeki sert düşüşün kısa ömürlü olacağıtahmininde bulunurken, Societe Generale SA, fiyatlardaki düzeltmenin, arz ile talep arasındaki daha iyi dengelenmeden dolayı sınırlı olacağını kaydetti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Batı Teksas petrolü (WTI) için fiyatlar muhtemelen varil başına 45 dolara doğru yönelecek ve bu seviye yakınında tutunacak," dedi ve "ABD'den gelen talep halen oldukça iyi. Eğer daha da dalgalanma olursa, bu, makro riskler ya da jeopolitik nedenlerden dolayı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli WTI, Nymex piyasasında, 58 sent yükselerek varil başına 41.41 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 09:45'te 41.15 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.32 dolar ile 12 Temmuz'dan bu yana en hızlı yükselişini göstererek 40.83 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 55 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 43.65 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 31 yükselerek 43.10 doalrdan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Ekim vadeli WTI'a göre 1.48 dolr primli işlem gördü.