Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL
Londra'daki bağımsız araştırma kuruluşu Capital Economics Uzmanı Thomas Pugh, küresel piyasadaki arz fazlası ve azalan talebe rağmen petrol fiyatlarının yıl sonunda yükselişe geçeceğini ifade ederek, "Fiyatların 2016 başındaki gibi varil başına 30 doların altına düşmesini beklemiyoruz" dedi.

Pugh, son haftalarda küresel petrol piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Temmuz başından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 15'in üzerinde düştüğünü anlatan Pugh, bunda Kanada'daki orman yangınlarının sona ermesinin ardından ülkenin petrol üretiminin günlük ortalama 1 milyon varil artarak eski seviyesine dönmesinin, Libya'da tarafların anlaşmaya vararak ülkenin önemli limanlarından günlük ortalama 900 bin varil petrol ihraç edilmeye başlanmasının etkili olduğunu söyledi.

Pugh, ABD'deki sondaj kulelerinin toplam sayısının son iki ayda yüzde 58 artarak 374'e ulaştığına dikkati çekerek, "ABD'nin petrol üretimi azalsa da sondaj kulelerinin sayısındaki artış, OPEC dışındaki petrol arzının bu yıl tahmin edildiği kadar düşmeyeceği kaygısına yol açtı" diye konuştu.

Ayrıca, ham petrol ve petrol ürünleri stoklarının yüksek olduğunu vurgulayan Pugh, bu durumun dünya genelinde rafinerilerin satın alımını kısıtlayarak ham petrol talebini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Pugh, piyasadaki arz fazlası ve düşük talebe rağmen petrol fiyatlarının yıl sonunda ve gelecek yıl yükseleceğini savunarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Petrol piyasasının bu yılın sonunda kendini dengelemesi gerekiyor. Geçen seneden bu yana OPEC dışındaki ülkelerin toplam arzı günlük ortalama 1 milyon varilin üzerinde düşüş gösterirken, küresel petrol talebi de aynı dönemde bir o kadar artış kaydetti. Sonuç olarak, fiyatların 2016 başındaki gibi varil başına 30 doların altına düşmesini beklemiyoruz. ABD'nin Batı Teksas ve Londra türü Brent ham petrolün varil fiyatlarının bu yıl 45 dolar seviyesinde tamamlamasını bekliyoruz. 2017 sonunda da fiyatların 60 dolara yükseleceğini tahmin ediyoruz"

- OPEC üretimi kesmiyor

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı ise arz fazlasının devam etmesine ek olarak, küresel ekonomilerdeki yavaşlamanın petrol talebinde düşüşe yol açtığını fakat azalan talebe karşın petrol arzının aynı seviyede gerilemediğini belirtti.

Geçmişte, fiyatlar düştüğü zaman Suudi Arabistan liderliğinde OPEC'in üretimi durdurma veya azaltma yolunu seçtiğini hatırlatan Nalbantlı, pazar payını kaybetmek istemeyen Suudiler'in şimdi bu yolu tercih etmediğini dile getirdi.

Nalbantlı, Suudi Arabistan dışında, Irak'ın DAEŞ ile mücadeleye devam etmesi ve İran'ın yaptırımların ardından petrol üretimini eski seviyesine yükseltme isteği nedeniyle bu ülkelerin de petrol üretimlerinde kısıntıya gitmeyeceğini kaydetti.

OPEC'in üretimini kısarak petrol fiyatlarında artışı tetiklemesini talep eden Venezuela, İran, Nijerya, Angola, Cezayir ve Libya gibi kartel üyeleriyle, Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri arasında bir denge kurulmasının oldukça zor olduğunu vurgulayan Nalbantlı, küresel piyasada arz fazlasının devam ettiği sürece petrol fiyatlarındaki artışların kalıcı olmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti.

Ham petrol fiyatları, salı günü yüzde 4 düşüş kaydettikten sonra, çarşamba ABD'nin haftalık benzin stoklarının beklentilerin üzerinde azalmasının ardından tekrar yüzde 4 yükselmişti.
 
AA