Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, merkez bankalarının büyümeyi destekleyici tutumunun süreceği spekülasyonunun küresel hisse senetlerine destek vermesi ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ve ABD hisse senedi gösterge endekslerinin rekor seviyelere çıkmasının ardından kayıplarını korudu.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 10:44'te ons başına 1,340.12 dolarda kaldı. Altın, Perşembe günkü yüzde 0.6'lık düşüşün ardından, bu haftaki kazancını yüzde 0.3'e daralttı.

Altın bu hafta, yatırımcıların Fed'in bu yıl faiz artırımına gidip gitmeyeceğini değerlendirmeleri ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. Metal 2016 yılında, küresel hisse senetlerindeki yükselişe karşın yüzde 26 değer kazandı. Perşembe günü, ABD'de, Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Dow Jones Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi, tümü birden rekor seviyelere yükseldi ve böylece her üç endeks de 1999'dan bu yana ilk kez aynı anda rekor seviyeye çıktı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Altının hisse senetlerindeki yükselişten zarar görmesi kaçınılmaz," dedi ve "Para her iki taraf arasında giidip geliyor görünüyor. Bu nedenle, hisse senetlerindeki yükseliş, yatırımcıların değerli metallere olan yatırımcı iştahında düşüşe neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 286.58 yuana (ons başına 1,341.93 dolar) kadar indi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 0.9 ton yükselerek 2,039.9 tona çıktı ve Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Palladyum yüzde 0.6 yükselerek ons başına 693.45 dolara çıktı ve ikinci haftaya taşıdı kaybının bir kısmını geri aldı. Çarşamba günü, benzin yakıtlı araçların çevre kirliği kontrolü parçalarında kullanılan palladyum, Çin'de artan araç satışlarının ardından, altı yılı aşkın sürenin en büyük güniçi sıçramasını gerçekleştirdi.