Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin benzin stoklarının arttığını göstermesi ve buna bağlı olarak, mevsimsel olarak 20 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde bulunan stokların bu seviyelerini koruması ile birlikte, Nisan ayından bu yana en güçlü dört günlük yükselişini durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Suudi Arabistan'ın piyasalara istikrar kazandırmak için harekte geçmeye hazır olduğunu kaydetmesini takiben dört seansta yüzde 12 tırmandıktan sonra yüzde 1 kadar geriledi. Amerikan petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, benzin stokları geçen hafta 2.18 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verileri ise benzin stoklarında düşüş olduğunu göstermesi bekleniyor.

Petrol, bu ayın başlarında varil başına 40 doların altında kapandıktan ve ayı piyasasına girdikten sonra yüzde 17 değer kazandı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, gelecek ay yapılacak olan gayrıresmi görüşmelerin bir adımla sonuçlanabileceğini kaydetmesinin ardından, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin piyasalara istikrar kazandırma konusunda işbirliğine açık olduğunu söyledi. Üretimin dondurulmasına ilişkin ilk açıklamalar Şubat ayında geldi, ancak Nisan ayındaki toplantıdan bir sonuç çıkmadı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "ABD'de petrol ve benzin stokları yüksek," dedi ve "Arza ilave olursa, bu olumsuz olur. OPEC ülkeleri açık bir şekillde tek bir metaya bağımlı ve herkes biliyor ki, eğer fiyatlar bir süreliğine 40 doların altına düşerse, sorun çıkacak. Halen tek yaptıkları konuşmak" şeklinde görüş bidirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 47 sent düşerek varil başına 46.11 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 13:27'de 46.28 dolara geldi. Kontrat Salı günü yüzde 1.8 değer kazanarak 46.58 dolar ile 12 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7 üzerindeydi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 1 düşüşle varil başına 48.75 dolara kadar indi. Kontrat Salı günü 88 sent ya da yüzde 1.8 yükselerek 49.23 dolardan kapanmış ve son dört seansta yüzde 12 yükselmişti. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 1.88 dolar primli işlem gördü.