Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde artması ve araç kullanımına bağlı olarak yüksek akaryakıt talebinin olduğu yaz döneminin sonunun yaklaşması ile birlikte stokların mevsimsel olarak 30 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam etmesi sonrası, bir haftanın en düşük kapanış seviyesi yakınında kayıplarını korudu.

Vadeli kontratlar New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.8 düştükten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdresi verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 2.5 milyon varil arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre stokların düşmesi bekleniyordu. Irak Petrol bakan Yardımcısı Fayyad Al-Nima, ülkesinin gelecek ay Cezayir'de yapılacak gayrıresmi OPEC toplantılarına katılacağına söyledi.

Petrol ayı piyasasına girmedinden yaklaşık üç hafta sonra, 18 Ağustos'ta boğa piyasasına girdi. Fiyatlar, kısmen Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve diğer üretici ülkeler arasındaki gayrıresmi görüşmelerden piyasaya istikrar kazandıracak bir kararın çıkabilceği spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. ABD'de ham petrol stokları, yaz dönemi araç kullanma sezonunun 5 Eylül'deki Emek Günü ile sona erecek olması ile birlikte, beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Fiyatlar biraz geri çekildi, ancak bu boğa piyasası çıkışının ardından geldi. Bu nedenle, piyasanın biraz mola verip durumu hazmetmesi sağlıklı bir hareket" dedi ve "Eğer petrol 45 doların üzerinde tutunursa, bu durum kısa vadeli görünüm için yukarı yönlü bir faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:57'de varil başına 46.76 dolaa geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.33 dolara düşerek 46.77 dolar ile 16 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 49 doalra geriledi. Kontrat Çarşamba günü 91 sent ya da yüzde 1.8 düşüşle 49.05 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 2.22 dolar primli seyretti.