Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, arz kesintilerinin ardından üretimin yeniden artacak olması ve talep büyümesinin yavaşlaması ile birlikte, küresel arz fazlasının süreceği spekülasyonuna bağlı olarak, haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 düştü ve haftalık kaybını yüzde 4.8'e genişletti. Üretimleri iç sorunlar yüzünden kesintiye uğrayan OPEC üyeleri Libya ve Nijerya, birkaç hafta içinde üretimlerini yeniden artırmaya hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, petrol fazlasının, talep büyümesinin yavaşlaması ve üretimin güçlü olması ile birlikte, daha önce düşünülenden daha uzun süreceğini kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler topluluğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın bu ay Cezayir'de düzenlenecek toplantıda piyasaya istikrar getirecek tedbirler konusunda anlaşmaya varacağı spekülasyonu ile birlikte, Ağustos ayındaki rallisindan bu yana dalgalı bir seyir izledi. Plan konusunda bilgiye sahip bir ytkiliye göre, 14 üyen,n tümü de 27 Eylül'deki toplantıya katılacak.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "40 dolarda oldukça güçlü bir destek ve 50 dolarda oldukça güçlü bir direnç var. Fiyatlar bu iki sınır rasında gidip geliyor," dedi ve "Petrol piyasası traderlrın birçoğunun OPEC'ten birşey çıkmasını beklediğini sanmıyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 24 sent düşerek, Singapur saasti ile 12:01'de varil başına 43.67 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.8 yükselerek 43.91 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.8 düşerek varil başına 46.23 dolara kadar indi. Fiyatlar Perşembe günü 74 sent ya da yüzde 1.6 yükselerek 46.59 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 2.08 dolr primli işlem gördü.