Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Petrol, Libya'nın 2014 yılından bu yana ilk petrol ihracatının yapılacağı Ras Lanuf limanının çatışmalardan dolayı tekrar kapanmasının ardından, bir ayı aşkın sürenin en düşük kapanış seviyesinden toparlandı.

Vadeli petrol kontratları, Cuma günü yüzde 2 düştükten sonra yüzde 2.1 kadar yükseldi. Seadelta adlı tankerin petrol dolumu, Pazar günü lokal Petrol Tesisleri Güvenlik birimleri ile ülkenin doğusunda üslenen Khalifa Haftar komutasındaki güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle durduruldu. Cezayir Haber Ajansı'na göre, Genel Sekreter Mohammed Barkindo, OPEC'in bakanların gelecek haftaki gayrıresmi toplantıda anlaşmaya varması durumunda olağanüstü toplantı çağrısında bulunabileceğini söyledi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler topluluğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın 27 Eylül'de Cezayir'de düzenlenecek toplantıda piyasaya istikrar getirecek tedbirler konusunda anlaşmaya varacağı spekülasyonu ile birlikte, Ağustos ayındaki rallisinden bu yana dalgalı bir seyir izledi. Fiyatlar geçen hafta, Libya'dan ve aynı zamanda Nijerya'dan da yeniden başlayacak petrol ihracatının küresel arz fazlasını daha da artıracağı endişesi ile yüzde 6.2 düştü. 

Global Risk Management Ltd. analisti Michael Poulsen, "Libya'nın petrol ihracatının yakında artacağına ilişkin umutlar, Ras Lanuf limanındaki yükleme sıkıntıları ile birlikte azaldı," dedi. 

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Libya'daki çatışmaların etkisiyle bir miktar risk kapama işlemleri var," dedi ve "Bu fiyat hareketi, piyasanın Libya ve Nijerya'dan gelecek kayda değer arz artışı olasılığına verdiği tepki dikkate alındığında, uygun bir hareket" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak olan Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 88 sent yükselerek varil başına 43.91 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 09:31'de 43.72 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 88 düşerek 43.03 dolar ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Daha aktif işlem gören Kasım kontratı 70 sent yükselerek 44.32 dolara tırmandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 85 sent ya da yüzde 1.9 yükselerek varil başına 46.62 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar Cuma günü 82 sent ya da yüzde 1.8 düşüşle 45.77 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadei WTI'a göre 2.11 dolar primli işlem gördü.

(14:10'da güncellendi)