Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:50'de güncellendi) 

Petrol, Cezayir'in OPEC'in gelecek haftaki gayrıresmi görüşmelerimin resmi toplantıya dönüşebileceğini açıklaması ve özel sektör verisinin ABD'de ham petrol stoklarının düştüğünü göstermesinin ardından varil başına 45 dolara doğru yükseldi.

Kasım vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2.5 kadr yükseldi. Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Bouterfa, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, OPEC bakanlarının tümünün Cezayir'deki gayrıresmi görüşmelere katılacak olmasından dolayı, bu görüşmelerin resmi toplantı haline gelebileceğini söyledi.  Cezayirli bakan, piyasanın yeniden dengeye gelebilmesi ve fiyatların istikrar kazanabilmesi için arzın günlük 1 milyon varil düşürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 7.5 milyon varil düştü.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Toplululuğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın gelecek haftaki toplantıda piyasaya istikrar kazandırmanın yollarını arayacağı spekülasyonuna bağlı olarak Ağustos ayında ralli yaptıktan sonra dalgalı seyretti. Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, OPEC üyelerinin anlaşmaya yakın olduğunu söylerken, Bloomberg'in 23 analiste dayandırdığı ankete göre, üretimin sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma ihtimali düşük. Üretimin dondurulması teklifi Şubat ayında getirilmiş, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir karara varılamamıştı.

New York'ta Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi'nden Jamie Webster, "Adım atılması ihtimali yükseliyor. Önemli bir anlaşma olması hala düşük bir ihtimal. Yinede gerçek anlamda adım atabilecekleri doğru yöne ilerliyoruz” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.09 dolar yükselerek varil başına 45.14 dolara kadar çıktıktan sonra, TSİ 13:50'de 44.99 dolara geldi. Ekim kontratı Salı günü 14 sent yükselerek 43.44 dolardan vadesini doldurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 üzerindeydi.

Kasım vadel Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 69 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek varil başına 46.57 dolara kadar çıktı. Kontrat dün 7 sent ya da yüzde 0.2 düşerek 45.88 dolara gerledi. Küresel gösterge Brent petrolü Kasım vadeli kontratları varil başına 46.77 dolar seviyesinden işlem gördü.

(13:50'de güncellendi)