Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de resmi verilerin petrol stoklarının beşinci hafta üst üste düştüğünü ve buna bağlı olarak stok toplamının azalmakta olduğunu göstermesinin ardından varil başına 50 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.3 yükselerek üç ayı aşkın sürenin en yüksek kapanışını yaptıktan sonra yüzde 0.4 geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 2.98 milyon varil geriledi ve Ocak ayından bu yana ilk kez 500 milyon varilin altına indi. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminnlerinin medyanına göre, stokların artış göstermesi bekleniyordu. Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, petrol, ABD kaya petrolü üreticilerinin yeniden faaliyetlerini artırması ile birlikte 55 dolar civarında seyredeceği tahmininde bulundu.

Petroli Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) geçen hafta sekiz yıl sonra ilk kez üretimidüşürme kararı almasının ardından yaklaşık yüzde 11 değer kazandı. Eylül ayında rekor miktarda petrol üreten OPEC; ülke kotaları hakkındaki kararaını 30 Kasım'da Viyana'da düzenlenecek resmi toplantıda kararlaştıracak. Matthew Kasırgası'nın, ABD'nin Doğu kıyılarına yaklaşması ile birlikte yoğunlaşması bekleniyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Petrol fiyatlarında 50 dolar civarında bir miktar engel var, zira, bu seviyenin üzerine çıkıldığında ve varil başına 55 dolar civarına doğru yaklaşıldığında, ABD kaya petrolü üreticileri yeniden üretime başlayacak,"dedi ve "Ham petrols toklarındaki azalma açık bir şekilde olumlu ivmeye katkıda bulunan faktörlerden biri" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent düşerek, Hong Kong saati ile 08:53'te varil başına 49.63 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 1.14 dolar artışla 49.83 dolara çıkarak 29 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 72 altındaydı. Fiyatlar geçen ay yüzde 7.9 yükseldi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent düşerek varil başına 51.64 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2 yükselerek 51.86 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, Aalık vadeli WTI'a kıyasla 1.46 dolar primliişlem gördü.