Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de artışını ikinci haftaya taşıması beklenen stok verisi öncesi varil başına 50 dolar civarında dalgalandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.8 kayıpla bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 0.5 yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyn idresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı haftalık petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin emdyanına göre 2.1 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Batı Teksas petrolünün (WTI) 50 günlük hareketli ortalaması 100 günlük ortalamasının üzerine çıktı ve bu durum, Confluence Investment management LLC'ye göre, fiyatların daha da yükselebileceğini işaret ediyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerini Kasım ayındaki toplantıda arzı kısma konusunda varılan anlaşmayı uygulayıp uygulayamayacaklarına ilişkin belirsizlikten dolayı, son iki haftadır varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite, bu ay bir araya gelerek, üye ülkeerin ne kadar petrol üreteceği konusundaki anlaşmazlıkları çözmeye çalışacak.

IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Petrol fiyatları konsolide oluyor," dedi ve "Piyasa iyi OPEC haberlerini fiyatladı. Petrol fiyatlarında çöküş görme ihtimali zayıf. Bunun için, Kasım ayındaki toplantı yaklaşırken oldukça hayalkırıklığı yaratacak bir şey olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, 26 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:44'te varil başına 50.20 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 41 sent gerileyerek 49.94 dolardan kapandı ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent yükselerek varil başına 51.70 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 43 sent ya da yüzde 0.8 düşerek 51.52 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.17 dolar primliişlem gördü.