Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC tarafından oluşturulan bir komitesinin Cuma günü Viyana'da üretim kısıntısı anlaşmasına katılan üyelerin üretim kotalarını belirlemek üzere toplanmasından önce, Eylül ayından bu yana ilk haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 2.1 geriledi. Brezilya Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) CUmartesi günkü toplantısına iştirak edecek ve üretim kısıntısı konusunda işbirliği yapmak üzere aralarında Rusya'nın da bulunduğu OPEC dışı ülkelerin arasına katılacak. Suudi Arabistan ve Körfez müttefikleri, Reuters'in konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı habere göre, zirveye ulaşn üretimi yüzde 4 kısma konusunda istekli.

Petrol, OPEC'in sekiz yıl sonra aldığı ilk üretim kısıntısı kararını Kasım ayındaki resmi toplantıda uygulamaya koyup koyamayacağına ilişkin belirsizliklere bağlı oalrak varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite bu hafta, Irak'ın IŞİD ile mücadelesinden dolayı üretim indirimi kararından muaf tutulması gerektiğini açıklamasının ardından, üye ülkelerin ne kadar petrol üreteceği konusundaki anlaşmazlıklara çözüm getirmeye çalışacak.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Anlaşmanın uygulaması konusunda bazı endişeler var, ancak yatırımcılar OPEC'in kayda değer bir sonuçla gelmesi durumunda açık pozisyonda yakalanmak istemiyor," dedi ve "Anlaşma olması durumunda 52 dolar aşılır, ardındna daha yüksek seviyelere bakacağız" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:16'da varil başına 49.76 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 54 sent yükselerek 49.72 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 73 altındaydı. Fşyatlar son altı haftada ilk kez haftalık kayba hazırlanıyor.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent yükselerek varil başına 50.50 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 49 sent ya da yüzde 1 yükselerek 50.47 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.5 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 74 sent primli işlem gördü.