Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de resmi petrol stok verisinin artacağı ve buna bağlı olarak arz fazlasının genişleyeceği beklentisi ile, bir ayı aşkın sürenin en düşük kapanış seviyesi yakınında tutundu.

Vadeli kontratlar New York'ta, Pazartesi günü yüzde 3.8 ile 23 Eylül'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fyüzde 0.5 yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı petrol stok verisinin geçen hafta 1.5 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Benzin fiyatları, ABD'nin en büyük akaryakıt boru hattı Colonial Pipeline Co.'nun ana hatlarının patlama ve yangın dolayısıyla kapanmasının ardından sıçradı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler topluluğu (OPEC) ülkelerinin Cuma günkü toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanmasının bir parçası olarak, ülke üretim kotalarının belirlenmesi konsunda anlaşmaya varamamasının ardından yüzde 5.5 değer kaybetti. Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, OPEC'in 30 Kasım'daki resmi toplantısında anlaşmaya varma ihtimali, grup içindeki anlaşmazlıklardan dolayı düşük.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Anlaşmaya varılmasına yönelik yatırımcı şüphesi artıyor," dedi ve "Resmi toplantıda anlaşma olmaması halinde ilk şokla birlikte fiyatlar varil başına 40 doların altına inebilir, ancak bu seviyede uzun süre kalmasını beklemiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 13:47'de varil başına 47.07 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.84 dolar düşerek 48.86 dolara inmişti. Fiyatlar Ekim ayında yüzde .9 düştü ve Temmuz ayından bu yana ilk aylık kaybını gerçekleştirdi.

Aralık vadeli benzin kontratları Nymex piyasasında, Pazartesi günü galon başına 1.4195 dolardan kapandıktan sonra, 21.56 dolar ya da yüzde 15 yükselerek 1.6351 dolara ulaştı.

Ocak vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Euroe piyasasında 65 sent yükselerek varil başına 48.95 dolara çıktı. Aralık vadeli kontrat Pazartesi günü yüzde 2.8 düşerek 48.30 dolardan vadesini doldurdu. En yakın vadeli kontrat Ekim ayında yüzde 1.6 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyaska 1.24 dolar primli işlem gördü.